Ce este inscrisul sub semnatura privata?

0

Inscrisul sub semnatura privata este acel inscris intocmit de catre parti, fara interventia vreunui organ al statului, semnat de parti sau de partea de la care emana.

Astfel, in general, singura conditie de valabilitate a acestor inscrisuri este semnatura partilor, executata de mana acestora, indiferent de modalitatea de redactare a inscrisului respectiv. Locul unde este asezata semnatura trebuie sa indice faptul ca autorul semnaturii isi insuseste intregul continut al inscrisului.

Cu toate acestea, in cazul anumitor inscrisuri sub semnatura privata, sunt prevazute anumite conditii speciale, printre care amintim formalitatea multiplului exemplar (prevazuta de Art. 1179 din Codul civil) si mentiunea „bun si aprobat” (prevazuta de Art. 1180 din Codul civil).

Formalitatea multiplului exemplar este ceruta in cazul inscrisurilor care constata conventii caracterizate prin reciprocitatea si interdependenta obligatiilor partilor (contractul de vanzare-cumparare, contractul de inchiriere etc.). Aceasta formalitate presupune ca inscrisul respectiv sa fie intocmit in atatea exemplare originale cate parti cu interese contrare sunt, pe fiecare exemplar facandu-se mentiune de numarul exemplarelor originale intocmite.

Mentiunea „bun si aprobat” este ceruta in cazul inscrisurilor care constata obligatii unilaterale avand ca obiect plata unei sume de bani sau a unei cantitati de bunuri determinate generic, fiind obligatoriu ca suma ori cantitatea sa fie aratata in litere si apoi sa se semneze.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: avocat Amalia Stoica
Foto: Stock.xpert

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply