Ce e de făcut în lunile de vară în stupină

0

Iuliana Todor, sat Domoș, Huedin, jud. Cluj

Arhiva Practic Idei
redacție, stimați cititori,
Vă scriu despre lucrările din iunie și iulie în stupină.
De 12 ani ne ocupăm cu albinăritul, așa că am acumulat multă experiență, pe care o ofer cu drag și celorlalți cititori sau apicultori care citesc Practic Idei. Albinăritul este una dintre cele mai vechi ocupații și ar fi mare păcat să se piardă. Este o bună afacere familială. Lucrările în stupină diferă de la an la an și în funcție de regiunile unde locuim.
În luna iunie se verifică familiile de albine și se fac roiuri. Recomand roirea artificială apicultorilor care sunt ocupați și în alte domenii, pentru a nu pierde roiurile. Dar roiul natural este cel mai bun.
Roiul artificial se face în felul următor: căutăm familii puternice, urmărim unde este matca și le mutăm în stupul pregătit cu circa 50% din albine, dar în stupul vechi trebuie să fie o botcă de matcă căpăcită. În stupul de bază rămân celelalte albine cu botca din care va ieși noua matcă și în ambii stupi mai punem rame cu faguri artificiali.
Roiul natural face un zgomot mare, se rotește deasupra stupinei, apoi se așază de obicei pe un copac unde stă cam 3 ore, apoi pleacă mai departe după acest timp, iar dacă apicultorul nu le-a observat, le pierde. Noi avem stupina în livadă, așa că le observăm mai ușor, dar au fost situații în care s-au dus.
În această perioadă este sezon activ de cules și mierea trebuie extrasă. Albinele de obicei nu ouă în ramele pentru cules. Ramele umplute cu miere trebuie să fie căpăcite mai mult de jumătate ca să fie bune pentru extragere. În locul ramelor cu miere pe care le scot, pun imediat alte rame cu foi de ceară pe care albinele în 2-3 zile construiesc celule și o iau de la capăt. Albinele trebuie să aibă mereu de lucru, altfel pleacă. În acest timp călduros să nu lipsească apa curată și proaspătă din stupi. Stupii care se află sub pomi fructiferi nu trebuie umbriți, dar în alte locuri este bine ca stupul să fie umbrit cu iarbă proaspăt cosită. Roiurile din luna iunie până în toamnă devin familii puternice. Mulți apicultori pleacă în pastoral la salcâm, tei, zmeur, noi nu plecăm în pastoral, doar aici în stupină avem albinele, dar au o culegere intensă și obținem miere polifloră.
Vă doresc, dragi apicultori, roiuri mari, sănătoase și miere multă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply