Ce distanțe lași între fire

0
rosii
Foto: arhiva Practic Idei
Nicolaie Nicula, sat Palanja Față, com. Amărăști, jud. Vâlcea
Stimată redacție, Mulțumesc pentru articolul publicat în revista nr. 3 din 2013. Vă trimit un articol despre pregătirea răsadurilor pentru plantat și distanțele obișnuite între firele principalelor legume.
În acest secol al vitezei, când nu mai știm să mâncăm, să trăim sănătos, când aproape toate produsele sunt tratate cu chimicale, când suntem invadați de tot felul de știri negative, când nu avem bani să cumpărăm, să trăim decent, am văzut că mulți tineri sau șomeri, ori pensionari s-au retras la țară, pintre care și eu. Acum că este primăvară, vă scriu despre pregătirea răsadurilor pentru plantat. Răsadurile în general se scot și se plantează pentru a fi ferite de brume târzii, în perioada Sfinților Împărați Constantin și Elena (aproximativ 20 mai). Ele trebuie scoase cu multă atenție, dacă se poate să aibă puțin pământ, să nu se rupă rădăcinile. Cu câteva zile înainte de scoaterea plantelor din răsadniță, este bine să se ude pâmântul foarte bine. Se scot plantele cu o lingură de plantat sau cu mâna. Se așază în lădițe (este bine să aibă pământ pe rădăcini). În acea zi se face și plantatul. Plantatul este bine să se facă seara. Gropile de plantat se fac în momentul plantatului, deoarece dacă se fac dinainte se usucă pământul și prinderea e îngreunată. Gropile pentru plantat trebuie să fie suficient de adânci și largi pentru ca rădăcinile acestora să poată fi așezate ușor, liber. Rădăcinile nu trebuie să fie îngrămădite la un loc, ci trebuie puțin răsfirate. Fundul și pereții gropii nu trebuie să fie tasați, deoarece împiedică pătrunderea rădăcinillor. În gropi este bine să se pună pământ de flori (câte o mână). Am folosit și metoda din Practic, de a se toca urzică pentru a-i întări rădăcina plantei. În jurul rădăcinilor, pământul trebuie să fie bine îndesat. Gropile se fac cu sapa pentru tomate, varză, vinete. Cu lingura plantatoare se plantează castraveți, pepeni galbeni, pepeni verzi, ardei gras, ardei capia, ardei iute, ardei bulgăresc. Adâncimea de plantat nu este aceeași pentru toate răsadurile de legume. Varza, castraveții se plantează la o adâncime mai mare decât aceea la care au stat în ghiveci sau răsadniță, până la prima frunză adevărată. Tomatele dacă sunt lungi sau înalte se plantează culcat. Imediat după plantat se face udatul obligatoriu, chiar dacă pământul este umed. Într-un pământ umed se pune cam 0,65 l apă, iar când pământul este uscat 1,5-2 l apă. Distanțele de plantat: la tomate aproximativ 70×70 cm, vinete 60×60 cm, ardei gras, capia, iute, bulgăresc 40×40 cm. Câte două fire în cuib, sau la distanța de 30×30 cm câte 1 fir în cuib, roșii soiuri mai mici se plantează la 50×50 cm, varza 70×70 cm. Terenul trebuie să fie pregătit bine. La unele răsaduri, ca de exemplu ceapa de apă, varza, prazul, țelina etc. se fasonează și se mocirlesc. La răsadurile acestea se scurtează rădăcinile și partea de sus 1/3 și apoi se mocirlesc într-un amestec de apă, balegă de vacă și pământ galben. Acest procedeu favorizează prinderea și stimulează creșterea rădăcinilor. Doresc o primăvară cât mai frumoasă în continuare întregii redacții și vă doresc succes în activitatea de zi cu zi.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply