Ce apartamente isi permit romanii

0

Apartamentele noi de pe piata imobiliara din Bucuresti nu sunt accesibile pentru romanii cu venituri medii, fiind destinate famiilor care castiga in medie 1.800 de euro pe luna.

La nivelul Europei Centrale si de Est, Bucuresti se afla pe locul doi in topul accesibilitatii apartamentelor noi, dupa locuitorii din Budapesta. Totusi, romanii cu un venit mediu pot sa achizitioneze doar 5,8 metri patrati dintr-o locuinta noua cu salariul pe un an.
Preturi mari
Vanzarile apartamentelor noi din Bucuresti au scazut si din cauza ca preturile apartamentelor sare de 80.000 de euro, in timp ce romanii pot sa primeasca prin programul “Prima Casa” doar 70.000 de euro. Diferenta ii face multi doritori sa renunte la achizitionarea locuintelor noi in favoarea unui apartament dintr-un imobil vechi. Situatia este des intalnita mai ales in cazul celor care nu vor sa se mute in suburbiile Bucurestiului, ci isi doresc sa locuiasca zonele semi-centrale unde s-au ridicat ansambluri rezidentiale. Preturile pe metru patrat sunt insa mult prea mari pentru bucurestenii cu venituri medii.
Inchirieri
O varianta pe care guvernantii si dezvoltatorii o iau in calcul este incheierea unor parteneriate public-privat, in care locuintele sa fie destinate inchirierii pe termen lung, cu o chirie sub rata lunara la banca. Romanii sunt insa destul de sceptici atunci cand vine vorba de chirie, pentru ca nu se simt in siguranta. Acesta este si motivul pentru care 96% din populatie detine cel putin un imobil, inregistrand cel mai mare procentaj de proprietari la nivel european.
Statistici
In Bucuresti, s-au vandut in 2010 doar 1.500 de apartamente noi, un volum destul de mic in comparatie cu alte capitale din regiune. In Varsovia, de pilda, s-au achizitionat de 10 ori mai multe locuinte noi anul trecut. Pentru 2011, se asteapta finalizarea a 1.000 de apartamente noi, de patru ori mai putine decat anul trecut.

Sursa: Capital
Text: Alexandra Badita
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply