Ce animal de companie este mai potrivit pentru un copil

4
Foto: Carmen Ionescu
Carmen Ionescu, București
Dragă cititorule,
Dacă și copilul tău își dorește un prieten necuvântător, ar fi bine să ai în vedere personalitatea micuțului stăpân. Se știe că toți copiii care au crescut împreună cu un animal de companie, sunt mult mai responsabili, își fac prieteni mai ușor, nu sunt timizi și aleg mai bine între bine și rău.
Pentru un copil cu multă energie, dinamic, un cățel este cea mai bună alegere. Însă atenție ce rasă alegi! Labradorul, schnautzerul, ciobănescul german, boxerul sunt prieteni ideali și se dresează ușor.
Golden Retriever-ul este iubitor, loial, activ, vesel, adoră să se joace cu copiii, este iubit de cei mici pentru ochii lui mari, care parcă imploră dragoste necondiționată. Este o rasă care iubește apa și înotul alături de stăpânul său, este fericit când merge în plimbări lungi, dar se acomodează bine și în apartament.
Beagle-ul, veșnic pus pe șotii, vesel, sociabil, prieten de nădejde, poate ajuta un copil timid să capete încredere în el. Este un cățel potrivit pentru toate vârstele, foarte energic și curios, micuț, ideal pentru apartament.
Collie-ul este foarte blând (vedeta din filmul Lassie), devotat, protector, jucăuș, energic, inteligent. Sunt câini prietenoși care acceptă ușor și alte animale de casă, foarte buni camarazi ai pisicilor.
Basset-Hound-ul adoră copiii, este inteligent, blând, tolerant, prietenos, calm. Preferă joaca în aer liber, deci sunt câini ideali pentru curte. Nu sunt o alegere bună pentru cei cu copii foarte mici (sub 8 ani).
Canișul e o jucărie de pluș pusă mereu pe năzdrăvănii, plin de viață, vesel, pufos, drăgălaș, prietenos cu copiii și animalele, inteligent, ușor de dresat, sociabil, gălăgios. Are nevoie de îngrijirea regulată a blăniței, deci este un cățel cam „costisitor“ (ca și Bichon-ul, câinele-mop, Yorkshire Terrier-ul, ciobănescu mioritic).
Există rase perfecte pentru apartament: chihuahua (liniștit, sensibil la frig, jucăuș, ascultător), pechinez (vioi, atașat, afectuos, nu este recomandat pentru copii mici, poate fi agresiv și gelos), pudel (alintat, prietenos).
Pentru un copil foarte energic (chiar cu sindrom ADHD), alegerea ideală este o broscuță țestoasă, mișcările sale lente sunt calmante și liniștitoare, fiind și ușor de îngrijit.
Dacă micuțul tău este calm, echilibrat, puțin activ, alege o pisicuță. Cu o personalitate puternică și independentă, micuța felină va ajuta la creșterea puterii de concentrare și atenție. Privind cum se joacă pisica, copilul va deveni mai inteligent (crește capacitatea de funcționare a creierului).
Copilului retras, cuminte, care nu se exteriorizează, cumpără-i un prieten înaripat, un canar, peruș sau papagal. Păsările de colivie sunt prietenoase, sociabile și își manifestă bucuria când copilul vorbește cu ele și chiar în unele cazuri se pot adresa și învăța să vorbească (perușii, papagalii, mierlele, stăncuțele). Văzând-le închise în colivie, micuțul își va da seama că nimeni nu-i încalcă intimitatea și se va simți în siguranță devenind mult mai sociabil și nu va mai sta izolat de cei din jurul său.
Adaug câteva sfaturi utile pentru cei care vor să adopte un animal de companie. Dacă cineva din familie este alergic la păr de animale, nu luați un câine sau o pisică (unele persoane pot face alergie și de la mâncarea pentru peștii de acavariu). Dacă bugetul familiei este redus, alegeți un hamster, un iepuraș sau un porcușor de Guineea, consumă puțin și sunt ușor de îngrijit. Un acvariu cu pești este indicat pentru copii peste 12 ani, care își pot asuma  grija curățării acvariului, o treabă deloc ușoară.
Oricum, noi, părinții, nu trebuie să cedăm ușor la rugămințile celui mic de a-i lua un anumit animal de companie. Copilul trebuie să înțeleagă că prietenul său necuvântător nu este o jucărie pe care poți s-o arunci când te plictisești, ci este o ființă care cere multă dragoste și dăruire pentru a o îngriji.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

  1. Am si eu un Beagle si este foarte afectiv cu copilul meu, iar copilul se intelege perfect cu el.

  2. Pingback: Purcelusul de Guineea face baie | Revista Practic idei

  3. Pingback: Rase de caini labrador | Revista Practic idei

  4. Pingback: Cainele ciobanesc | Revista Practic idei

Leave A Reply