Cătina, aliatul contra răcelii

0

Florea Zonica, jud. Prahova
Dragă redacție,

Mulțumesc din suflet pentru articolele publicate și pentru premiile primite. În rândurile de mai jos vă vorbesc despre o plantă extrem de căutată în această perioadă și anume cătina.

Fructul de cătină este galben-portocaliu, de mărimea unui bob de mazăre, mai mititel și se găsește din belșug în această perioadă. Este drept că țepii ascuțiți te fac să dai înapoi atunci când vrei să culegi cătină, dar calitățile acestei mici bobițe te conving că merită.

Cătina este o plantă care conține vitaminele A, C, PP, o cantitate mare de vitamina E (considerată vitamina tinereții) și toată gama de vitamine B.  Este una dintre plantele extrem de eficiente în răceli, în întărirea imunității.

În cazul copiilor mici, o linguriță de bobițe de cătină cu miere asigură tot necesarul de vitamine și îi ferește de răcelile de sezon. Cătina se zdrobește, se pune în borcan, se completează borcanul cu miere și se ține la rece în frigider.

Din cătină poți prepara dulceață, se face sirop dintr-o cană de apă și 1 kg de zahăr, se fierbe 15 minute apoi se pune 1 kg fructe de cătină spălate și curățate de codițe. Se ia spuma de câte ori este nevoie, se fierbe ca orice dulceață, când este gata se pune în borcane fierbinți și se mai ține în cuptorul încălzit 5 minute.

De asemenea, se poate face și suc din cătină, dai cătina prin mașina de roșii care separă semințele și cojițele. La 1 kg de pastă rezultată pui 1 kg de zahăr, lași de seara până dimineața să se topească zahărul, apoi pui în sticle și dai la rece. Se păstrează excelent, nu este nevoie de conservant sau de fierbere.

Când vrei să îl consumi adaugi în pahar, peste siropul de cătină, doar apă. Este extraordinar de bun și de sănătos și cel mai important lucru, își păstrează toate proprietățile pentru că nu prelucrezi cătina termic. De asemenea ,este indicată celor anemici în special bătrânilor sau celor slăbiți.

Cătina mai este folosită în hipertensiune arterială (reglează tensiunea), în bolile ficatului (hepatită).

În caz de răceală sau gripă, un ceai făcut din 2 lingurițe de boabe de cătină zdrobite peste care pui o cană de apă fiartă este remediul perfect. Îl îndulcești după gust și îl consumi de câte ori vrei (nu are contraindicații). În concluzie, miraculoasele bobițe de cătină sunt extrem de bune, iar dacă nu vă încumetați să le adunați, cumpărați-le, fructul portocaliu este o sursă de sănătate. Numai bine vă doresc.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply