Câteva remedii naturale pentru ochii obosiți

1
Foto: arhiva Practic-Idei
Svetlana Popescu, București
Dragele mele,
Degeaba ne-a înzestrat Mama Natură cu ochi frumoşi şi expresivi, dacă oboseala şi regimul de viață, nu întotdeauna sănătos, îi ascund după negura cearcănelor inestetice.
Numai că, aceeaşi Mamă bună a pregătit, din timp, tot felul de leacuri şi spițerii sub forma frumoasă şi grațioasă a borbotinelor, adică a plantelor de tot felul. Bunica mea, cea de după mamă, femeie aprigă şi înțeleaptă, născută în sfârşit de secol 19 şi plecată dintre noi taman în ăst secol, avea ce avea împotriva leacurilor venetice moderniste, artificiale. Le folosea doar când nu mai avea încotro şi cu mare bombăneală. În biblioteca imensă, la vedere stătea ”Cartea cu rețete”, un fel de catastif, cu coperți din piele de culoarea ciocolatei, uşor patinate de trecerea vremii şi a mâinilor peste ele, cu foste încuietori de alamă, în care găseai o mulțime de minunății de la rețete culinare deosebite la ritualul preparării ceaiului adevărat şi leacuri naturale pentru tot felul de hibe: răceli, probleme cu ochii, probleme cu tensiunea și câte şi mai câte. Descântece nu sunt. Era totuşi o intelectuală sadea. Scrise mărunțel, ordonat, de multe ori cu câte un desen stângaci creionat alături, numai de ea înțeles, rețetele s-au păstrat prin grija mamei; acum este de datoria mea, iar mâine va fi responsabilitatea copiilor, nepoților şi urmaşilor lor. Odată, o bună prietenă se plângea că nu mai ştie cum să scape de cearcănele şi pungile de sub ochi. Fusese şi la oftalmolog, care i-a prescris o grămadă de buline si picături, dar tot nemulțumită era de aspectul lor. Îmi zice: nu te uiți tu prin catastiful bunicii Valiusha? Poate găsim ceva pe acolo. Şi uite aşa am descoperit cele câteva rețete migălite cu un scris mărunt, ordonat şi frumos, pe care vi le voi destăinui şi vouă. Printre aceste remedii vor fi şi unele, bănuiesc, foarte cunoscute, dar eu vi le prezint în forma lor nealterată, doar cu mici precizări din loc în loc.
Cearcănele și pungile de sub ochi dispar folosind:
Cartof
Tăiem cartoful spălat, dar necurățat de coajă, în rotocoale de grosimea degetului mic şi-l punem sub ochi sau chiar pe pleoape, apoi acoperim cu un prosop curat din bumbac sau in (ideea este să nu fie din material sintetic) şi ne odihnim 20 de minute. Clătim cu apă călduță. 1 cartof bine spălat şi fiert în coaja, apoi curățat, îl zdrobim şi-l amestecăm cu o lingură de smântână sau caimac (poate fi şi lapte sau sana). Aplicăm pe pleoape şi stăm aşa circa 20 de minute. Apoi clătim cu apă călduță. 1 cartof bine spălat, crud de data asta, îl dam pe răzătoarea mică şi vom amesteca 2 lingurițe de cartof ras cu 1 linguriță de ulei brut (ulei nerafinat, presat la rece, cel de măsline extravirgin e ideal). După ce stăm cu compresa pe ochi 20 de minute, clătim cu o infuzie de ceai negru sau din plante medicinale, dar nu de muşețel. Ar mai fi o rețetă identică celei de mai sus, doar că, în loc de ulei folosim 1 linguriță de miere; punem piureul pe pielea spălată şi uscată preț de 10–15 minute. Clătim cu apă călduță în care am dizolvat un pic de bicarbonat de sodiu. Procedura se face o dată pe săptămână.
La fel de bine se poate folosi şi sucul (stors prin tifon) de la cartof, sub formă de compresă. Tot 20 de minute să stăm cu ea. Clătim cu apă călduță.
Pătrunjel
Ne descurcăm să facem singure o cremă, astfel: zdrobim într-un mojar din porțelan sau sticlă, în nici un caz din metal! (foarte bune sunt şi cele din lemn în care zdrobim usturoiul) frunze şi tulpini de pătrunjel. 1 linguriță din masa obținută o amestecăm cu o linguriță de unt (poate fi şi brânză dulce grasă, smântână sau caimac) şi amestecăm până la omogenizare. Înainte de culcare, facem cu această cremă, pe sub ochi, un masaj uşor cu buricele degetelor, „în ploaie”. Procedura se face zilnic timp de 1 lună.
O rădăcină de pătrunjel sau păstârnac se rade pe răzătoarea mică, şi se aplică direct pe pleoape. Stăm culcate, circa 20 de minute. Clătim cu apă călduță în care dizolvăm un pic de bicarbonat de sodiu. Procedura se face o dată pe săptămână timp de 1 lună.
1 lingură de verdeață de pătrunjel se va fierbe cu un pahar (200 ml) de lapte proaspăt de vacă sau capră. Înmuiem o bucată de material din bumbac sau in (tifonul este foarte potrivit) în această fiertură răcită până la temperatura cotului (aşa cum facem când încercăm apa la baia copilului) şi ținem pe ochi preț de 10 minute. Această procedură se face zilnic, timp de o lună.
Plante medicinale
Comprese de contrast (alternative): într-un vas din porțelan sau sticlă se opăreşte cu un pahar de apă clocotită 1 linguriță de gălbenele sau mărar apoi se lasă la odihnit 10 minute, acoperit cu o bucată de material din bumbac sau in – nu capac de metal! Apoi strecurăm lichidul în două boluri. Într-un bol va fi lichid fierbinte, în celălalt lichidul va fi răcit la răcitor. Compresele se vor alterna: rece/cald în decurs de 10 minute înainte de culcare. Tratamentul durează o lună, o dată la două zile.
Aceeaşi operație, dar în loc de mărar sau gălbenele folosim frunze de salvie, cam 5-6 alternări înainte de culcare.Eu îmi fac cuburi de gheață din diverse infuzii: gălbenele, salvie, albăstrele, pătlagină, frunze de pătrunjel, verdeață de morcov, frunze de tropaeolum şi le alternez, când am ochii obosiți, cu comprese calde din plante similare.
Infuzie din flori de albăstrele: adunăm flori de albăstrele, dimineața după ce s-a uscat roua, dacă suntem la „dacha” (casa de vacanță) sau cumpăram de la cunoscătoarele din piața de flori (noi avem la îndemână Plafarul) şi opărim o lingură de plantă cu un pahar de apă clocotită într-un vas din porțelan sau sticlă. Acoperim cu o bucată de material din bumbac sau in până ce cad plantele pe fundul vasului. Strecurăm, înmuiem o compresă şi ținem pe ochi 10-15 minute. E bine să facem procedura înainte de culcare. Dacă vom combina cu crema de pătrunjel, efectul binefăcător va fi dublu.
Un alt leac de efect este infuzia din frunze de melisa (roiniță). Un pumn de frunze de melisa le opărim cu un pahar de apă fiartă, dar nu clocotită, într-un vas din porțelan sau sticlă. Acoperim cu o bucată de material din bumbac sau in (tifonul este foarte potrivit) şi lăsăm cam 10 minute. Apoi înmuiem o compresă, după ce s-a răcit la temperatura cotului și aplicăm pe ochii obosiți, până mult sub ochi.
Stăm culcate cu compresa cam 20 de minute înainte de culcare.
Altele
Să nu uităm de încă un remediu, făcut din resturi: cojile de la banane, pe care, în loc să le aruncați, le puteți folosi antr-un leac eficient.
Punem sub ochii obosiți, întinsă și pe pomeți, coajă de la banană, dar cu partea inferioară, catifelată. Stăm preț de 15-20 de minute, apoi clătim cu apă caldă sau nu.
Un remediu bun pentru cearcăne, dar şi pentru pungile de sub ochi: luăm miez de pâine albă, pe cât posibil fără conservanți sau afânători (ori făcută în casă, ori citim pe etichetă și verificăm să aibă doar apă, făină, sare și drojdie), înmuiem în lapte rece şi punem pe pleoape mult sub ochi, acoperind astfel şi zona cu pungi.
Acelaşi miez de pâine îl înmuiem în sucul stors de la un pumn de frunze de melisa (roiniță).
Mă opresc, deoarece remediile notate în catastiful cu minuni, pentru această afecțiune, se sfârşesc aici. Pe bună dreptate mă veți întreba dacă prietena mea şi-a rezolvat problema supărătoare cu ochii obosiți.
Ei bine, eu cred că dintre toate cele încercate cel mai mult au ajutat-o leacurile descrise mai sus şi nu bulinele venetice. Cert este că şi în ziua de astăzi, prietena mea le foloseşte când îşi simte ochii osteniți, iar ochii ei arată ca la 30 de ani, cu toate că este o tânără bunică. Trageți singuri concluzia despre eficiența acestor leacuri.
Vă doresc sănătate și să vă fie de folos, dragii mei prieteni!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Remedii naturale pentru somn usor | Revista Practic idei

Leave A Reply