Cât de importantă este lumina în designul de interior

0

corpuri iluminatLumina este foarte importantă în designul de interior, fie că vorbim despre locuințele personale, fie că ne referim la restaurante, spații de birouri sau spații comerciale.

De-a lungul timpului, lumina a devenit cunoscută ca fiind cea de-a patra dimensiune a arhitecturii. Ea influențează nu doar modul în care gândim și în care ne simțim, ci și modul în care ocupăm un anumit spațiu.

Cu ajutorul luminii, anumite încăperi pot împrumuta o notă dramatică, în timp ce altele pot fi cufundate într-o penumbră plăcută. Lumina poate sublinia și adâncimea spațiului, iar proiectarea luminii asupra unor anumite zone dintr-o încăpere va influența modul în care ne vom deplasa prin camera respectivă.

Iluminatul afectează productivitatea la locul de muncă

Un studiu efectuat de Societatea Americană de Design Interior a arătat că 68% dintre angajați se plâng de iluminatul de la locul de muncă.

Lumina difuză afectează productivitatea angajaților și dorința de cumpărare a clienților într-un magazin dintr-un motiv foarte simplu: forțează ochii și obosește privirea, generează somnolență și o mare lipsă de concentrare. De cealaltă parte, lumina prea puternică generează dureri oculare și dureri de cap. În general, angajații devin irascibili și neproductivi atunci când iluminatul nu este optim, iar magazinele și alte spații comerciale care au astfel de probleme de iluminare se confruntă cu mari probleme de vânzări. În fond, cine își dorește să stea prea mult timp într-un loc care îl obosește, fără să-și dea seama care este cauza oboselii?

Un studiu elocvent

La sfârșitul anilor ’80, sistemul de iluminare dintr-un oficiu poștal din Reno, Nevada, SUA a fost renovat pentru a fi mai prietenos pentru lucrătorii din interiorul clădirii. Acțiunea a dus la economisirea de energie în valoare de peste 50.000 de dolari pe an, însă adevărata îmbunătățire a venit din partea productivității lucrătorilor. Aceștia au devenit cei mai productivi angajați ai oficiilor poștale din tot vestul țării, operatorii de mașini au avut o rată mult mai mică de eroare, iar toate aceste îmbunătățiri au generat venituri anuale mai mari cu 500.000 de dolari.

Acesta nu a fost, însă, un caz izolat, iar toate companiile care au apelat la un sistem modern de iluminat au cunoscut o creștere substanțială a productivității. Acesta este și motivul pentru care tot mai multe spații de birouri, magazine și alte spații comerciale sunt dotate cu astfel de soluții pentru iluminat, care par desprinse din viitor.

Iluminatul modern este tot mai îmbrățișat și în designul interior al locuințelor

Sistemele moderne de iluminat sunt tot mai căutate de designerii de interior și de proprietarii locuințelor care au înțeles importanța iluminatului în propriile case.

Cu ajutorul soluțiilor moderne, o încăpere poată fi luminată în totalitate sau doar parțial. Luminozitatea slabă face încăperile să pară mai mici și mai intime, în timp ce lumina puternică oferă iluzia spațiului amplu. Pentru a crea impesia unui spațiu interior generos, pereții pot fi iluminați suplimentar, fără a întrerupe sursa generală de lumină din încăpere.

Mobilierul clasic se potrivește cu veioze și candelabre vintage, în timp ce mobilierul modern are nevoie de veioze și de spoturi ornate, cu un design elaborat, însă cu accente metalice.

Din ce în ce mai mulți designeri de interior recomandă și iluminarea unui anumit obiect din încăpere, precum o vază mare, frumos ornată, sau un tablou. Aceste obiecte vor constitui punctul de atracție a privirii din camera respectivă.

Lumina trebuie să servească întotdeauna unui scop precis. Spre exemplu, lumina trebuie să fie puternică în camerele de lucru și mai difuză în dormitor. În plus, designerii și proprietarii trebuie să se gândească întotdeauna cum anume și-ar dori să arate casa și care sunt elementele pe care vor să le sublinieze cu ajutorul luminii.

Foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu philips.ro.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply