Cât de des trebuie să schimbăm lenjeria de pat. Concluziile surprinzătoare ale oamenilor de știință

0

Este un sentiment foarte plăcut să te întinzi într-un pat cu așternuturi proaspăt schimbate, care încă mai miros a balsam de rufe, și să te pregătești pentru un somn liniștitor. Însă în ciuda acestui lucru, sondajele arată că schimbăm lenjeria de pat o dată la două sau patru săptămâni. Iar acest obicei ar putea să ne îmbolnăvească.

Un expert în microbiologie atrage atenția că lenjeria de pat ar trebui schimbată o dată pe săptămână, dacă vrem să ne ferim de fungii, alergenii și bacteriile care găsesc în așternuturile folosite un mediu propice de dezvoltare. Paul Morris, care are peste 20 de ani de experiență în protejarea locuințelor împotriva răspândirii microbilor, spune că așternuturile ar trebui spălate mai des și înlocuite atunci când se uzează.

„Este extrem de important să spălăm lenjeria de pat în mod regulat, pentru a îndepărta depunerile de celule moarte, care atrag alergeni, bacterii dăunătoare și mirosuri neplăcute. Recomand spălarea lenjeriei de pat cel puțin o dată pe săptămână”, spune Morris.

De aceea, ar trebui să avem mai multe seturi de lenjerie de pat, pe care să le schimbăm o dată pe săptămână. Dacă ți se pare dificil să ții pasul cu aceste recomandări sau te temi să nu strici țesăturile spălându-le atât de frecvent, poți arunca o privire peste aceste modele de lenjerie de pat la prețuri accesibile, pe care le găsești într-o gamă variată de nuanțe, astfel încât să o alegi pe cea care se potrivește perfect în decorul dormitorului tău.

Oamenii de știință recomandă ca spălarea așternuturilor utilizate în spitale să se facă la o temperatură a apei de 70 de grade Celsius, pentru a ucide bacteriile din profunzimea țesăturii. Însă acasă este mai greu să respecți această regulă, așa că un program special al mașinii de spălat, la o temperatură de 30-40 de grade Celsius, este suficient pentru a curăța eficient lenjeria de pat.

Iată alte câteva sfaturi pentru a elimina microbii din așternuturi:

  • spală lenjeria la o temperatură cât mai înaltă, o dată la 3-6 luni
  • adaugă în cuva mașinii de spălat puțin fluid antibacterian
  • respectă indicațiile de temperatură și program al mașinii de spălat de pe etichetă
  • separă așternuturile de hainele pe care le bagi la spălat și pe culori
  • calcă așternuturile după uscare pentru a ucide și ultimele bacterii sau microbii care au rezistat spălării
  • depozitează lenjeria de pat într-un loc uscat și răcoros, departe de razele soarelui, care pot decolora țesăturile

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, nu numai că așternuturile tale vor fi mereu curate și proaspete, dar țesăturile se vor păstra ca noi mai mult timp, iar sănătatea ta și a familiei va fi protejată de bacterii, microbi sau alergeni.  

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Photographee.eu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply