Castelul din Balcic, un loc plin de istorie și de plante rare

1
Foto: Robert Codescu
Robert Codescu, Ploiești, jud. Prahova
Dragi cititori,
Anul acesta am absolvit o şcoală postliceală de servicii de turism, iar banchetul de absolvire l-am făcut în Bulgaria, la Nisipurile de Aur, dar am mers o zi și în Balcic.
Eu însă vă povestesc doar de excursia la Castelul Reginei Maria de la Balcic. Am debarcat chiar lângă intrarea în castel, 2 autocare de elevi absolvenți plus profesorii însoțitori. Pentru cei ce vin ca la spectacol (neinformați) va fi o mică dezamăgire că nu există un castel în adevăratul sens al cuvântului (gen Peleş, Bran, Cotroceni), ci de fapt un ansamblu de vile, întinse pe un domeniu vast. Toate panourile explicative sunt scrise în 3 limbi: bulgară, engleză şi română (aceasta fiind introdusă datorită numărului mare de turiști din țara noastră), așa că este destul de ușor să te descurci.
Dar să începem cu puțină istorie. Castelul fost construit la ordinul Reginei Maria, în timpul în care Cadrilaterul a aparținut României, prin anul 1936 (când s-au finalizat lucrările) şi a fost întotdeauna locul de suflet al Reginei. Legenda spune că în anul 1933, când și-a întocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca după moartea sa, inima să îi fie depusă în micuța capelă pe care o construise pe malul mării, Stella Maris, iar corpul să îi fie îngropat la Curtea de Argeş, alături de ceilalți membri ai Familiei Regale. Trei ani mai târziu, în 1936, Regina Maria s-a îmbolnăvit, iar ulterior a murit la Sinaia, la 18 iulie 1938, la vârsta de 62 de ani. După ce Bulgaria a redobândit Cadrilaterul, în 1940, inima Reginei Maria a fost luată din Balcic şi dusă în Castelul Bran, celălalt loc la care Regina ținuse foarte mult. Inima ei se păstrează într-o casetă de argint, aflată la rândul ei într-o casetă de aur încrustată cu pietre prețioase.
Parcul castelului a fost realizat după modelul faimosului labirint cretan. De altfel, fiecare piatră ce a fost folosită la construirea Bisericii a fost adusă chiar din Creta. O altă atracție a domeniului de la Balcic este Grădina Botanică, grădină care, cu siguranță, vă va fascina şi încânta cu multitudinea de plante şi flori care sunt aici pe (aproape) tot parcursul anului. Nuferi, palmieri, cactuşi, lalele negre, arbori ginko biloba şi foarte multe specii pe care nu ştiu dacă veți mai avea ocazia să le vedeți în acelaşi loc. Cu cei aproximativ 65.000 mp (16 ha), Grădina Botanică a fost amenajată aici la castel în anul 1940 şi are în prezent peste 3.000 de specii de plante, unele foarte rare, făcând cu atât mai prețios acest obiectiv turistic.
Sfatul meu este să vă dotați cu o hartă a întregului domeniu, fiindcă, fără nicio îndoială, fără ghid cu siguranță veți trece de cel puțin două ori prin acelaşi loc pe care-l văzuserăți deja. Pregătirea fizică este de asemenea esențială în vizitarea integrală a castelului de la Balcic, fiindcă veți fi nevoiți să acoperiți o suprafață de peste 35 de hectare pentru a vă putea lăuda că ați văzut tot domeniul.
Desigur, obiective turistice de vizitat în zonă sunt mai multe, nu doar acest castel, însă eu pot să vă asigur că veți fi fermecați şi fascinați de Castelul Reginei Maria de la Balcic.
În încheiere, vă doresc să aveți parte de o vacanță minunată, indiferent ce destinație alegeți pentru acest concediu.
Mergeți la Castelul Reginei Maria de la Balcic, nu veți regreta!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Foarte impresionante sunt cuvintele ei de la mormant, le reproduc aici:
    ‘’Poate ca in lumea de azi exista mai multa ura decat dragoste. Dar dragoste e mai puternica si intr-o zi, chiar daca nu voi mai trai sa o vad, ea trebuie sa invinga’’.
    Stim cu totii ca regina era de o sensibilitate aparte.

Leave A Reply