Castane comestibile ca venit suplimentar

0

Ioana Preda, Bucureşti

www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragă redacţie,
Culesul şi comercializarea castanelor comestibile poate reprezenta o sursă suplimentară de venit.
Sunt două tipuri de castani: cei porceşti, plantaţi pe marginea bulevardelor, ce oferă umbra şi parfumul florilor, apoi fructele mult apreciate în farmacii şi castanii nobili, care produc acele minunate castane cosmestibile, atât de gustoase. Bogate în proteine, lipide, vitamine, minerale ca magneziu, fosfor şi alte elemente, sunt recunoscute ca alimente complexe foarte căutate. Se recomandă persoanelor sănătoase, dar şi copiilor şi bătrânilor, celor care depun eforturi fizice şi intelectuale. În preajma examenelor, a lucrărilor, este indicat să se consume castane dulci sub formă de piure, de creme la prăjituri sau prăjite. În anotimpul rece, putem găsi prin parcuri şi la festivaluri comercianţi care vând castane proaspăt coapte, calde şi bune.
Aceşti arbori cresc prin pădurile de la Tismana, pe Valea Cernei, pe lângă Baia Mare. Castanii nobili, tineri fiind, sunt confundaţi cu nucii, cu care seamănă mult. Toţi castanii au fructele ghimpoase, strânse grămadă la vârful rămurelelor. Dar cei porceşti au flori albe cu roşu, pe când cei nobili fac flori verzui, discrete, fără podoabă colorată, înşirate grămezi de-a lungul unei codiţe lungi, subţiri, delicate. Cu toţii seara îşi strâng frunzele ca şi cum s-ar zgribuli. Aşadar plantaţi castani nobili, merită!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply