Case ieftine ca in 2005

0

Un studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE) arata ca preturile in euro ale apartamentelor noi din Bucuresti au ajuns la nivelul anului 2005.

Din 2005, salariul mediu a crescut cu mult peste inflatie si, chiar daca luam in considerare deprecierea leului in raport cu euro, salariul mediu e mai mare decat în 2005.

Mai precis, in 2005 un euro se tranzactiona cu aproximativ 3,62 lei, iar acum – cu 4,21 lei. Salariul mediu net era în 2005 de 746 de lei, iar in prezent este de aproximativ 1.380 de lei, deci aproape dublu, din care putem scadea inflatia in acesti ani.

Chiar daca este vorba aici de un calcul putin mai complex, daca am lua in considerare acesti factori, ar trebui ca in prezent un apartament nou sa se achizitioneze mai usor, mai ales ca la asta putem adauga ca in 2005 oferta de apartamente noi din Capitala era cu mult mai redusa ca in prezent.

Apartamentele se vor ieftini

Cu toate acestea, acum se achizitioneaza mai greu apartamente, in principal din cauza creditelor scumpe, consecinta cea mai fireasca fiind ca apartamentele se vor ieftini in continuare. Cei de la CBRE apreciaza ca in viitorul apropiat scaderea preturilor va continua, pe fondul lipsei din ce in ce mai accentuate a lichiditatilor potentialilor clienti.

Compania de servicii imobiliare estimeaza ca piata imobiliara romaneasca ar putea trece prin cel mai dificil moment din istoria recenta. „In prezent, preturile de vanzare exprimate in euro sunt la nivelurile din 2005, dar exprimate in moneda nationala nu au inregistrat aceeasi reducere din cauza deprecierii leului fata de euro cu aproximativ 17% intre septembrie 2008 si iunie 2009″, indica CBRE.


Articol EXCLUSIV online
Sursa: Imopedia.ro
Foto: Stock.xpert

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply