Case din baloti de paie, noua moda in Romania

0

Prima casa din Romania construita din baloti de paie se afla in Campia Baraganului.

In lume
O constructie care sa prezinte siguranta si confort, dar in acelasi timp sa nu fie nici foarte costisitoare, iar materialele folosite sa fie ecologice – acesta pare sa fie noul trend care a patruns si in Romania. Cu o idee venita de acum un secol din Nebraska, moda caselor de paie a prins in Canada, Franta, Germania si Danemarca.

In Romania
In Baragan, proiectul pentru o casa de baloti de paie este in plina desfasurare. Constructia are 56 de metri patrati si este formata din doua hexagoane si o camera paralelipipedica pentru baie. Costurile materialelor nu au depasit 7.000 de euro. Motivul pentru care s-a optat pentru a structura hexagonala este rezistenta la cutremure. Desi incendiile si sobolanii ar putea sa-i ingrijoreze pe romanii care vor sa se mute intr-o case de paie, avantajul este ca locuinta mentine o temperatura propice pentru anotimpul de afara. Iarna este cald, iar vara este racoare.
Tehnica de constructie
Necesarul de materiale pentru casa de 56 de metri patrati s-a situat la 10 tone de pamant argilos si 300 de baloti de paie de 65 cm lungime. Casa de paie nu are la baza o temelie sapata in pamant. Constructia este ancorata la sol cu ajutorul unor tije metalice in anvelope uzate de la masina, umplute cu pietris sau piatra sparta. Acoperisul si scheletul locuintei se realizeaza cu ajutorul dulapilor cu latimea de 3 cm. Balotii de paie sunt inmuiati in argila si apa, indesati in pereti si presati bine. Un amestec de argila, apa, nisip, balegar, rumegus, paie si lucerna este aplicat peste zidurile din paie pentru a intari locuinta. 
Daca doriti sa construiti o astfel de casa, puteti apela aiciaici sau aici pentru ajutor.

Sursa: Evz.ro
Text: Alexandra Badita
Foto: Dan Vezentan
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply