Casa Poporului

0

Monica Viericiu
Și noi avem construcții deosebite, chiar în Capitală, doar să vrem să le vizităm. De exemplu Casa Poporului este cea mai mare clădire civilă din lume și ar fi foarte multe lucruri de știut despre ea.
Controversată și fascinantă, Casa Poporului, denumită în prezent Palatul Parlamentului, este o clădire cu totul excepțională, prin dimensiuni (a doua în lume ca suprafață – 365.000 mp, după Pentagon, și a treia ca volum), arhitectură, decorațiuni interioare, resure umane folosite și poveștile urbane asociate ei. Construcția începută în 25 iunie 1984 nu a fost finalizată nici până în prezent, doar circa 400 din cele 1100 de încăperi fiind gata. Sălile fastuoase, pardosite cu marmură de cea mai bună calitate și pereți decorați cu stucatură deosebită, lambriuri minunate și candelabre sclipitoare, spațiile uriașe fac edificiul perfect pentru diverse întâlniri ale șefilor de stat, congrese, simpozioane, recepții, nunți sau chiar revelioane. Clădirea are 9 etaje deasupra solului și tot atâtea niveluri în subteran. Demolările făcute pe Dealul Arsenalului, unde este amplasată, au presupus mutarea a mii de persoane. Totodată în proiect au fost implicați sute de arhitecți, costurile materiale fiind extraordinare, deși pentru muncile de rutină au fost mobilizați și studenți și militari în termen.
Programul de vizitare este între orele 10 și 16, iar prețul unui bilet 15 lei. Copiii sub 7 ani, elevii, studenții, pensionarii și persoanele cu handicap au intrarea liberă, dacă prezintă documente doveditoare. Poți vizita și virtual această construcție cu totul specială. Și nu te costă nimic. În plus poți arăta și prietenilor din străinătate de ce merită să viziteze Palatul Parlamentului.
Ca să nu pierzi timpul la coadă, fă-ți programare la tel. 021.414.14.26. Accesul este permis doar cu carte de identitate sau pașaport. În funcție de zi, se poate să existe anumite restricții, de exemplu unele săli să nu fie accesibile din cauza unor ședințe. Poți opta pentru ghid în limba română, engleză, germană ori spaniolă.
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply