Cârciumăreasa cere sol bine drenat și lumină

2

Elisabeta Gligor, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragii mei,
Revin cu un articol despre o floare care mie îmi place foarte mult, cârciumăreasa. Grădina mea cu flori îmi bucură privirea și simțurile.
Cu o mare varietate de forme și culori, cârciumăreasa (Zinnia) ne bucură cu florile ei de primăvara până toamna. Originară din America Centrală, cârciumăreasa este o plantă cu multe specii și subspecii, care nu necesită metode pretențioase de îngrijire. Florile pot fi simple, cu un singur rând de petale sau sub formă de pampon, cu petale crem, galben, roz, ciclam, roșu purpuriu sau portocalii.
Înmulțire. Metoda cea mai simplă de înmulțire este prin semințe, pe care le semeni în jardiniere primăvara sau direct în grădină, prin aprilie sau mai târziu. Când răsadurile din ghiveci au două frunze bine formate, se pot transplanta în grădină în mai-iunie. Eu pun sămânța direct în grădină, la o distanță de 25-30 cm între ele, în funcție de talia soiului, dar trebuie să ai grijă, pentru că rădăcinile sunt foarte sensibile. Pentru reușită scoate răsadurile cu cât mai mult pământ la rădăcină.
Îngrijire. Modesta cârciumăreasă nu are nevoie decât de un sol bine drenat, calcaros și de multă lumină. Este destul de setoasă, așa că ai grijă s-o uzi des, dar nu pe frunze, deoarece sunt sensibile la umezeală. Răsadurile trebuie rărite, deoarece dacă tulpinile sunt prea apropiate, se sufocă și nu mai cresc. Umezeala în exces provoacă făinarea, boala de care poți scăpa prin stropirea plantei cu o soluție dintr-o linguriță de bicarbonat și una de săpun lichid la un litru și jumătate de apă.
Trucuri. În timpul creșterii, dacă ciupești vârfurile plantei, vei obține o tufă densă, plină de flori, în loc de o plantă cu tulpină înaltă, cu flori puține în vârf. Florile care s-au ofilit trebuie îndepărtate, pentru a favoriza apariția de noi boboci și astfel vei prelungi sezonul de înflorire. Dacă rupi lăstarii laterali, florile vor fi mai mari. Dacă frunzele au o tentă galben-verzuie și floarea nu se mai dezvoltă, trebuie să o tratezi cu o substanță fertilizatoare. Vă doresc flori frumoase și sănătoase.
 
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Ce flori si cand sa le semeni | Revista Practic idei

  2. Pingback: Pamant de padure pentru flori | Revista Practic idei

Leave A Reply