Când se mărește familia de pisici

0
pisica de rasa
Foto: arhiva Practic Idei
medic veterinar Mihai Dincă, București
Dragii mei, Pisica domestică este un animal foarte îndrăgit de către majoritatea oamenilor. Este un mamifer din Ordinul Carnivorelor, Familia Felidae, subfamilia Felinae.
Au fost îndrăgite de oameni încă din antichitate, de acum 9.500 de ani, şi alături de câine, pisica este cel mai cunoscut animal domestic în toată lumea. Pisica domestică este foarte apropiată de pisica sălbatică europeană Felis Silvestris Silvestris, dar şi de pisica africană salbatică Felis Silvestris Libyca. Primul ciclu de călduri apare la feline în jurul vârstei de nouă luni, dar au fost semnalate şi cazuri mai speciale la care căldurile au apărut la şase, şapte luni. Comportamentul felinei se schimbă mult în această perioadă, care frecvent este primăvara şi toamna. Felina are un comportament mult mai activ decât de obicei, destul de deranjant pentru proprietari sau crescători: caută să fie mângâiată cât mai mult, se tăvăleşte pe jos, pe covor sau mochetă, mieunatul este diferit de cel cobișnuit, mai strident și mai puternic, scopul acestui comportament fiind de a anunța posibilii pretendenți de disponibilitatea ei. Masculii, în perioada de călduri a femelelor, de cele mai multe ori au tendința să plece la „vânătoare” după acestea. Frecvent mănâncă mai puțin, sau chiar deloc câteva zile, marchează teritoriul cu jeturi scurte de urină cu miros foarte puternic, aspect total neplăcut în cazul pisicilor crescute în casă. Dacă pot ieşi din casă adesea se iau la bătaie cu masculii din împrejurimi. În această perioadă frecvent îşi neglijează toaleta proprie, ceea ce poate fi un factor favorizant pentru îmbolnăvire (leucoza felinei, coryză etc). În cazul în care nu este vorba de un exemplar de reproducție sau un exemplar excepțional, se recomandă castrarea şi a masculilor şi a femelelor. Înainte de acuplare este o perioadă în care cei doi parteneri stau față în față şi scot sunete destul de ciudate, ce frecvent au fost asemănate cu plânsetele unui copil. Această perioadă precede acuplarea, când masculul se urcă pe spatele femelei şi o imobilizează muşcând-o de ceafă, uneori mai puternic, alteori mai slab. Spre sfârşitul actului sexual, femela are tendința de a se enerva. Cauza este că penisul masculului este astfel alcătuit, încât are mici formațiuni cornoase ce stimulează dureros vaginul femelei în scopul de a declanșa ovulația. Datorită faptului că femela va elibera câte un ovul pentru fiecare penetrare, pot apărea pui în aceeaşi gestație de la masculi diferiți.
Gestația la feline durează aproximativ 60 de zile. La o gestație felinele au în general 4-5 pui. După primele trei săptămâni mamelele femelelor se măresc în volum şi au o culoare roşie mai intensă. Creşte pofta de mâncare pe măsură ce înaintează gestația şi abdomenul începe să se mărească. La şapte, opt săptămâni pisica îşi caută un loc ferit, liniştit şi cât mai izolat pentru a-şi face un cuib unde să nască. Destul de des acest cuib este în dulap, şifonier sau chiar o cutie de carton. După 50 de zile se pot palpa fetuşii, iar dacă aceştia sunt mai mult de patru, abdomenul capătă o forma rotundă. În ultima parte a sarcinii, pisica are nevoie de multă afecțiune, are o stare de agitație şi este foarte ataşată de stăpân. În apropierea momentului fătării pisica deseori devine mai agitată şi este recomandat să fie asistată la naşterea puilor. Dacă gestația se prelungeşte peste 68 de zile, apar fătările grele şi în aceste cazuri intervenția medicului veterinar fiind obligatorie. În ziua fătării vulva este dilatată, încep contracțiile şi pot dura câteva ore, până la ruperea apei, după care va urma şi expulzarea primului pisoiaş. În timpul contracțiilor, res-pirația devine mai scurtă ca amplitudine şi cu frecvență mai mare. Pisica scoate din când în când un sunet puternic, deosebit şi se poate întâmpla să fie nervoasă. Fătarea debutează prin scurgerea lichidului, urmată de contracții. După ce s-au declanşat contracțiile de fătare, primul pui va apărea la 15-20 de minute. Naşterea propriu-zisă durează 2 minute, puiul ieşind de obicei cu capul înainte (excepție fac siamezele, unde aproximativ jumate din pui ies cu picioarele posterioare înainte). Următorii pui apar frecvent la câteva minute interval, dar au fost semnalate cazuri în care intervalul dintre fătarea puilor ajunge până la o oră. Foarte rar sunt cazuri în care fătarea poate dura până la 20-24 de ore. Puii sunt născuți înveliți de o membrană cu rol de protecție care va fi îndepărtată de către pisică. După îndepărtarea membranei, pisica linge puiul pentru a-l curăța şi pentru a-i stimula funcțiile respiratorii și cardiace. Cordonul ombilical este tăiat de către pisică, care mănâncă şi placenta, constituind un aport foarte important de vitamine şi minerale după perioada gestației. Este important să urmăriți pisica în timp ce naşte, pentru că, în puține cazuri, se întâmplă să respingă puii, şi în această situație trebuie să îi înlăturați voi, proprietarii pisicii, membrana în care se află puii la naştere, pentru a evita sufocarea acestora. De asemenea, dacă pisica nu va tăia cordonul ombilical, va fi nevoie sa îl legați cu o ață şi să îl tăiați voi. Imediat ce primul pui este născut, pisica va începe să-l alăpteze – acest lucru va stimula procesul de naştere şi o va ajuta să fete şi ceilalți pui.
Puii imediat după naştere sunt umezi şi deseori gălăgioşi. Se vor agita foarte mult şi vor căuta să sugă imediat, ca apoi programul de alăptare să fie la un interval de 15-20 de minute. Puii de pisică se nasc cu pleoapele lipite și fără auz, cu o greutate între 80 şi 120 g. Deschiderea ochilor se face la 7 până la 10 zile de la naştere, culoarea acestora până la vârsta de două luni fiind albastră, iar apoi se schimbă în culoarea definitivă. Auzul este prezent după aproximativ 12 zile de la naştere. Alăptarea puilor frecvent este de trei luni, timp în care ritmul de creștere este rapid şi este şi perioada de acomodare cu mediul înconjurător. Dacă trebuie să ne îngrijim de pui după fătare este bine să avem la dispoziție un prosop călduț, cu care să ştergem fiecare pui şi să îi facem o uşoară frecție pe tot corpul până se usucă complet. Imediat după fătarea fiecărui pui trebuie să ne asigurăm că are căile respiratorii şi cavitatea bucală libere. Cea mai simplă metodă este o uşoară scuturare a puiului în timp ce îl ținem în prosop, cu capul în jos pentru scurgerea lichidelor ce ar putea obstrucționa nasul şi gura. Mai putem folosi o pară de cauciuc pentru eliberarea căilor respiratorii şi a gurii, aspirând cu aceasta eventualele lichide prezente. După ce ne-am asigurat că poate să respire și cavitatea bucală este curată îl poziționăm imediat la o mamelă ca să sugă colostru. Colostrul este prima secreție a glandei mamare ce apare cu puțin timp înaintea fătării. Compoziția acestuia este diferită de cea a laptelui; vâscozitatea este puțin mai mare decât a laptelui, culoarea este mai gălbuie, fiind foarte bogat în anticorpi, vitamine şi minerale necesare puilor în primele zile de viață. Este foarte important ca toți puii să primească acest colostru ce este secretat de glandele mamare doar în prima zi (până la două, trei zile în unele cazuri) de la fătare. În cazul în care pisica nu are colostru este foarte indicat să folosim produse veterinare ce înlocuiesc colostrul, sau putem prepara un lapte special cu care îi putem hrăni. În compoziția a-cestuia este lapte de vacă degresat, miere, gălbenuş de ou, câteva picături de lămâie (la 1 litru de lapte se pun două linguri de miere, două gălbenuşuri, 5 picături de zeamă de lămâie). Felinele au instinctul matern foarte bine dezvoltat și se vor ocupa foarte intens de pui și de creșterea şi educarea acestora. Destul de frecvent în creşterea puilor un rol important îl joacă şi masculul, care se ocupă în general cu disciplinarea acestora. În primele două săptămâni de la naştere, pisica părăseşte culcuşul doar pentru a se hrăni, este în permanență atentă, grijulie, gata să atace orice străin care pare că îi amenința puii. Este indicat ca în toate aceste moment pisica şi puii să interacționeze cu stăpânul şi cei din casă pentru a se acomoda şi obişnui cu aceştia. Așadar, dacă aveți acasă o pisică și observați semnele intrării în călduri, veți ști la ce să vă așteptați și cum să procedați în continuare. Numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply