Când mergi la munte ai grijă cum te echipezi și te comporți

2
la munte
Foto: arhiva Practic Idei
Rodica Stancu, Oltenița, jud. Călărași
Dragi prieteni,
Pentru că este perioada concediului, a drumețiilor și a dorului pentru cărările de munte vă scriu câteva rânduri. Eu sunt o iubitoare a muntelui și am inițiat două cluburi de turism pentru pasionații de excursii montane. Astfel mă simt și aproape de crestele înconjurate de nori și pot ajuta și pe cei care se duc pentru prima dată pe munte. Din călătoriile efectuate am observat că mulți nu cunosc regulile, legile de bază ale muntelui, din care cauză au de suferit, mai mult sau mai puțin, dar de ajuns ca să le strice drumeția.
Ceea ce vă scriu este și din experiența mea și din cărțile de specialitate.
Turismul pe munte nu este o activitate atât de simplă pe cât pare. Te sui în tren, în mașină și gata, ai călătorit, ai văzut și te-ai distrat. Nu, eu acum vorbesc de turismul cu piciorul, chiar dacă este făcut într-o localitate, în jurul ei sau pe vârfuri de munte. Prin călătorie nu vrei să cunoști numai locuri noi, ci și să te cultivi, să îți îmbogățești experiența personală, educația, să cunoști istoria, geografia locurilor, oamenii, obiceiurile lor, să te destinzi și să te distrezi.
Prima regulă este documentarea asupra zonei unde vrei să te duci. Consultă hărți, ghiduri, documentează-te asupra drumului, traseelor, obiectivelor turistice – expoziții, muzee – locurilor ce pot fi vizitate, asupra faunei, florei, obiceiurilor etc. Astfel documentat, cu alți ochi vei vedea locurile pe lângă care treci și nu pierzi timp atunci, să cauți, să întrebi în stânga și-n dreapta.
A doua este verificarea agendei. Dacă ai cunoștințe din timpul școlii, sau alte excursii, în acea zonă și dorești să le vizitezi, dă un telefon și anunță vizita.
A treia regulă este să-ți procuri echipamentul necesar, iar a patra să respecți legile muntelui. Legi pe care trebuie să le cunoști și să le aplici de-a lungul întregii călătorii.
Nu călători singur. Pare romantică o călătorie de unul singur, dar poate fi primejdioasă. Natura are surprizele ei, care nu sunt numai plăcute (avalanșe, ploi, cutremure etc.). Sau poate să fie primejdios din vina ta, din vina altora. Nu pleca fără echipamentul necesar, adecvat. Nu uita actele personale și banii. Nu pleca fără să cunoști traseul și nu face pe grozavul. Nu pleca fără să știi ce, cât și cum să mănânci. Nu se bea alcool pe munte.
Respectă pe cei cu care călătorești sau pe care îi întâlnești. Pe munte se dă „Bună ziua!“, chiar dacă nu cunoști persoana pe lângă care treci. Pe munte toți sunt pentru unul și unul pentru toți. Nu uita acasă buna creștere și bunul simț. Ai nevoie de ele peste tot – în gară, în tren, pe munte, la cabană.
Pe munte nu se vorbește, căci obosești repede, nu se țipă (e pericol de avalanșă sau interpretări), nu se face zgomot, nu se aruncă în văi cu pietre sau alte obiecte și nu se aleargă. Nu deteriora indicatoarele, marcajele turistice, refugiile, cabanele, monumentele etc. Ocrotește muntele (plantele, animalele, locurile pe unde treci, ceea ce te înconjoară). Nu face mizerie.
Și cea mai importantă lege, care te poate costa viața dacă nu o știi: codul de semnalizare în caz de pericol și cum să acorzi primul ajutor medical la nevoie.
Echipamentul
Tot echipamentul tău se pune într-un rucsac, nu într-o geantă de voiaj sau în sacoșe, ca mâinile să fie libere. Rucsacul se face și el după o anumită regulă, ca să fie ușor, ca să nu jeneze la mers și mai ales ca să nu te lase atunci când îți este lumea mai dragă.
Lucrurile mai grele și de care nu prea ai nevoie se pun la fundul rucsacului. În spatele rucsacului, de jos până sus, pe partea care vine în contact cu spatele corpului, se pun rufele de corp, împachetate în folie de plastic (în caz de ploaie să nu se ude). Totul (haine, accesorii, mâncare etc.) se bagă în folie de plastic. La îndemână se pun: pelerina de ploaie, tricou, cămașă de schimb, o pereche de ciorapi de schimb, un fes, lanterna, trusa de prim ajutor, chibrit, apa, mâncarea de drum, ace de siguranță, sfoară.
În echipament intră:
A. Încălțările. Chiar dacă este vară, să fie din piele, impermeabilizată temeinic cu ceară albă, ulei special pentru piele etc. Se folosesc bocanci sau ghete care să țină glezna, nu adidași, teneși sau pantofi. Aceștia pot fi de rezervă pentru popas sau cabană și când ghetele sunt ude de transpirație sau ploaie. Încălțările să fie comode, să nu fie noi. Piciorul trebuie să fie tot timpul uscat, oricât ar ploua. E bine să ai șireturi de rezervă.
B. Ciorapi. Să fie din lână naturală sau ciorapi groși din bumbac. Și pe dedesubt șosete subțiri din bumbac, nu sintetic. Nu vă mirați. Piciorul, ca să reziste la mers lung, trebuie să stea comod, lejer, să nu transpire și „patul“ tălpii să fie moale.
C. Îmbrăcămintea. Să fie și de rezervă, de schimb, nu numai cea de pe tine, chiar dacă excursia este doar pentru o zi. Nu trebuie să lipsească: hanoracul (bluză pentru vânt), pantalon din doc, lung și scurt (nu blugi, căci jenează la mers), maieu (2-3 bucăți), tricou (2-3 bucăți), cămașă bumbac (1-2 bucăți), pulovăr (1 bucată), pelerină de ploaie din fâș, impregnată, șapcă, fes.
Îmbrăcămintea udă de transpirație, de ploaie sau ceață se schimbă imediat cu alta uscată, din rucsac. Cea udă se usucă la prima ocazie sau dacă este frumos afară pe drum, pusă pe rucsac.
D. Accesorii: ochelari de soare, coardă sau sfoară mai grosă, sac de dormit, un cuțit (de vânătoare) sau briceag, un vas de aluminiu (pentru cel puțin un ceai), tacâm (aluminiu, ca să fie ușor), aparat foto, binoclu, busolă, hartă, lanternă cu baterii de rezervă, fluier, chibrit, trusa de prim ajutor, trusă de cusut (ace de siguranță, ață, ace cusut, nasturi), trusa personală de toaletă, prosop.
Nu încărcați rucsacul cu obiecte și îmbrăcăminte de prisos.
Trusa de prim ajutor
Trebuie să fie la îndemână și să conțină obligatoriu: o fașă, comprese sterile, vată, leucoplast, pansament rapid, garou, 1  sticluță de 100 ml  cu alcool sanitar, 2-3 seringi sterile, de unică folosință, sigilate, 1 fiolă cu ser antiviperin, unguent (de gălbenele, e bun pentru arsuri, cicatrizant, antiinflamator etc.), medicamente pentru colici, diaree (furalizolidon), dureri (algocalmin, scobutil, lizadon, antinevralgic), antitermice (paracetamol, aspirină, eferalgan), tuse.
Codul internațional
de semnalizare în caz
de pericol
Alarma este și o chemare în ajutor. Aceasta se face prin lansarea în spațiu a șase semnale pe minut, la intervale egale între ele (adică un semnal la 10 secunde). Între grupul de șase semnale se face o pauză de un minut-două minute.
Semnalele pot fi:
Luminoase: noaptea (cu lanterna, felinarul, foc sau altă sursă de lumină), ziua (cu oglindă, petarde, fum).
Vizuale: eșarfă (sau altceva) viu colorată, albă sau roșie ridicată deasupra capului, fanion roșu (2m/2m), aflat în dotare la cabane sau refugii.
Acustice: strigăte, fluierături, lovirea unui obiect metalic.
Cel care a recepționat aceste semnale de chemare în ajutor are datoria, după ce a răspuns, să alerteze, să anunțe cel mai apropiat grup de turiști sau salvamontiști pentru a cere ajutor. Atenție! Cel care cere ajutor trebuie să dea semnale până când cei care îi vin în ajutor ajung la el, chiar dacă i s-a răspuns la semnal.
Răspunsul la semnal: prin emiterea a trei semnale pe minut (luminoase, vizuale sau acustice), fiecare lansare la douăzeci de secunde una de alta.
Reguli de mers
pe cărările muntelui
La urcuș nu te îmbrăca gros – pe traseu corpul se încălzește
Dacă te rătăcești – fii calm și ia-o pe văi, mereu în jos – spre un curs de apă care te va duce la o localitate
Dacă ai transpirat, schimbă bluza, tricoul și niciodată nu dormi în hainele de drum
La popas îmbracă imediat o bluză de vânt, nu bea multă apă, nu sta jos, fă masaje ușoare, execută exerciții de inspirație-expirație a aerului, când pleci de la popas stinge focul, strânge gunoiul
Nu alege traseul pe care nu îl cunoști, care nu este pentru puterile tale și nu o lua “pe scurtătură”
Pleacă la drum cât mai de dimineață, mai ales dacă traseul este mai lung și mergi încet pe poteci, în ritm regulat, nu fugi, nu sări
Nu pleca la drum cu fermoarele defecte, nasturi lipsă, cusături slabe sau haine rupte
Căptușește bidonul cu apă cu țesături matlasate, pâslă, stofă groasă pe care o uzi des pentru a o meține rece
Grupul trebuie să-și potrivească mersul după viteza cu care merge cel mai puțin antrenat pe munte
Nu fuma în timpul mersului sau în cort
Nu face baie imediat ce ajungi la cabană sau în apa râurilor sau lacurilor de munte (pericol de a suferi un stop cardiac)
Învață cum se face o vatră de foc, o mâncare, întinderea cortului, rucsacul, strângerea unui sac de dormit, ca să ocupe un loc redus și să nu se desfacă, aranjarea unui adăpost din crengi, noduri și legături, improvizarea unei tărgi, o fotografie, învață cum se dă alarma în caz de ajutor, cum se dă primul ajutor, cum să notezi impresiile, traseul. Te ajută mai târziu.
Fii disciplinat, nu părăsi grupul, ascultă de ghid sau de șeful grupului
Fii un bun camarad.  Nu fi încăpățânat, încrezut, îngâmfat, lăudăros, mincinos, zgârcit. Nu fura. Nu critica. Să fii ordonat, respectuos, modest, prundent, înțelegător, răbdător. Încearcă să ajuți și să te adaptezi ușor. Nu face pe eroul. Pe munte toți sunt egali. Nu există patron și sărac
Nu profana munții. Au și ei suflet
Alimentația
Când pleci la drum nu-ți încărca stomacul (intervine oboseala rapidă și poate apărea indigestia). Se mănâncă de obicei cu cel puțin o oră înainte de a porni la drum. Nu se mănâncă imediat ce ai ajuns la capătul traseului propus. Se bea mai întâi un ceai și peste o oră se ia o masă consistentă.
Pe traseu și la popasuri nu se mănâncă mult, ci puțin și des, ceva alimente calorice (zahăr, glucoză, brânză, miez de nucă, miere, lămâie, salam uscat), nu se bea apă multă, doar câteva înghițituri.
Alimentele pentru rucsac trebuie să aibă volum mic și să fie ușor de preparat. Exemplu: zahăr, miere, marmeladă, gem, alviță, biscuiți, glucoză, bomboane, prăjituri uscate, conserve, cașcaval, brânză topită, lapte praf, lapte condensat, supe și ciorbe la plic, fructe (lămâi, mere, pere, smochine, portocale, migdale, mandarine, banane, alune, miez de nuci, compot).
Apa să nu lipsească. Nu se bea alcool, răcoritoare, bere, care produc sete și deranjamente digestive.
Primul ajutor
în accidentări
Căzături, loviri
Se pune pe locul dureros (hematom) comprese cu apă rece, gheață, metal rece (lamă de cuțit) și după aceea se fac ușoare masaje și băi cu apă de 45 grade Celsius.
Entorse
Repaus total și comprese cu apă rece sau gheață, schimbate cât mai des și pansament strâns sau o fașă. Dacă după 2 zile nu dispare durerea se merge la medic.
Fracturi
Imobilizarea accidentatului  într-o atmosferă calmă. Se dau de la început calmante, porție dublă (algocalmin), după care se pun comprese cu apă rece sau gheață. Nu se va încerca să se așeze oasele cap la cap (decât de medic). Se va opri hemoragia. (În partea de sus a fracturii se leagă un garou, la 30-40 minute se slăbește garoul ușor, timp de 4-5 minute). Se pune pansament steril pe rană. Se potrivește mâna, piciorul într-o poziție în care oasele rupte să nu se frece între ele și se fixează membrul rupt în atele (crengi de copac, scânduri etc.). Deasupra se aplică, strâns, cu mare grijă un pansament din tifon (pânză dintr-o bluză, tricou, față de masă etc.) și se merge la medic.
Mușcături
În cazul celor de câini, locul mușcăturii se tramponează cu alcool, tinctură de iod și se aplică un pansament strâns, după care se merge la medic.
Dacă e vorba de vipere, în 2-3 ore, cel mușcat își poate pierde viața. Întins la orizontală i se aplică deasupra rănii un garou strâns (coardă, cauciuc, batistă, eșarfă etc.) și stoarcem foarte tare rana, până când sângerează de mai multe ori, pentru a scoate veninul din rană. Dacă cineva nu are răni sau zgârieturi în gură va suge tare, îndelung rana și va scuipa saliva de fiecare dată, după care va clăti gura cu alcool diluat. Este indicat să se facă și cauterizarea rănii cu un ac înroșit. Apoi, se spală locul cu alcool și după ce i se face o injecție cu ser antiviperin, urgent se merge la spital. Sper ca ceea ce v-am scris să fie de ajutor și vă doresc drum bun!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Cat o cantari oare un rucsac cu toate cele necesare pe munte (relatate in articol).? .Pana la ce greutate e indicat sa ai rucsacul pe un traseu de munte,, ca barbat cu o constitutie fizica medie, ca sa nu ti se para un jug.

  2. Pingback: Cum poti dona sange | Revista Practic idei

Leave A Reply