Canarii se adaptează ușor și au triluri încântătoare

0

Canarii se adaptează la aproape orice mediu și au triluri încântătoare – Anul trecut pe vremea aceasta a apărut în familia noastră un nou membru, cântărețul Rikki. La fiecare ora din zi ne încântă cu piesele sale. Este mascul și cel mai sigur indiciu pentru recunoașterea unui mascul este cântecul bine format, ale cărui ture le execută cu gușa puternic umflată, cu ciocul aproape închis și uneori cu penele de pe creștet înfoiate.

Față de înfățișarea femelei, cea a masculului se distinge prin mărime, vigurozitate și vioiciune. Sănătatea păsărilor ținute în colivie se asigură prin observarea zilnică a acestora, prin hrănirea lor și igiena riguroasă a coliviei și a bețelor de șezut.

Excrementele pot constitui un indiciu al stării de sănătate a canarilor. Păsările sănătoase au excrementele sub formă de mici bastonașe cilindrice, cu pete sau porțiuni albe la capete. Excrementele moi, apoase, indică sau unele deranjamente stomacale, sau o stare necorespunzătoare.

Canarul domestic se ține în apartamente, în colivii de diferite mărimi și modele. Canarii, fiind păsări care își petrec întreaga viață în captivitate, au nevoie de o alimentație care să le asigure toate substanțele nutritive, vitamine, substanțe minerale etc. Elementele nutritive indispensabile pentru desfășurarea vieții animalelor sunt: apa, zaharurile, substanțele azotoase (proteinele), grăsimile, elementele minerale și vitaminele. Nutrețurile folosite în alimentația canarului sunt: semințe și diverse preparate din făină de cereale, nutrețurile verzi, fructe sau rădăcinoase, și oul de găină fiert.

Cântecul frumos și melodios al canarului le-a adus acestor păsărele încântătoare statutul de cele mai populare păsări de apartament din lumea întreagă. Ele nu au nevoie de mult spațiu, așa că sunt ușor de ținut, și se adaptează la aproape orice mediu. Cu toate acestea, la fel ca celelalte păsări, au nevoie de spațiu ca să zboare. Este necesar ca atmosfera în care sunt ținute păsările să fie cât mai sănătoasă, să se asigure ventilația aerului, fără să se producă curenți de aer, foarte periculoși pentru sănătatea canarilor.

De asemenea, lumina zilei și razele soarelui trebuie să patrundă din plin în încăperea respectivă, fără însă ca acestea din urmă să cadă direct pe păsări. Curățenia coliviei și a bețelor de șezut trebuie să fie o preocupare permanentă a crescătorului. Insalubritatea, pe lângă altele, favorizează formarea și înmulțirea paraziților la păsări.

Înmulțirea nu este o muncă tocmai ușoară, fiind chiar delicată, poate de aceea și satisfacția este atât de mare. Doi masculi sau chiar un mascul și o femelă ținuți împreună, în afara sezonului de împerechere, vor fi foarte agresivi. Între mascul și femelă lucrurile se schimbă atunci când intră în perioada de împerechere. El va începe să o curteze cu cântecul lui, care în această perioadă este cel mai spectaculos. Pentru a-i determina să se atragă reciproc, amplasați coliviile celor doi la același nivel, una lângă cealaltă. Sau dacă aveți posibilitatea să îi așezați pe amândoi într-o colivie dublă cu un perete de gratii despărțitor și detașabil.

Odată la două săptămâni le puteți face un amestec de gălbenuș de ou și morcov ras; să fie și un vas mic cu apă (rece) pentru baie ce trebuie schimbată zilnic. Când vremea se încălzește puteți să-i scoateți în balcon, feriți de soarele puternic sau în curte, dar la o distanță apreciabilă de sol în așa fel încât pisicile să nu ajungă la ei.

Restul e o plăcere, în fiecare dimineață veți fi treziți de trilurile lor superbe.

Gloria Magherușan, loc. Cumpăna, jud. Constanța

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply