Campania Plantăm aer

0

Deși afectate simțitor în ultimii ani, pădurile din România încă mai dețin zone sălbatice și virgine, care adăpostesc floră și faună unice, specii endemice și carnivore mari. De noi depinde dacă acestea vor fi conservate corespunzător, de noi ține să împădurim alte suprafețe.
Ultimul raport al organizației Greenpeace arată că, în anul 2016, au fost identificate aproape 10.000 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, din care jumătate au reprezentat fapte penale. Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție de către autorități, precum aplicația de mobil „Inspectorul Pădurii”. Astfel, 42% dintre cazurile investigate de autorități au fost identificate de către cetățeni și semnalate autorităților, în vederea aplicării de sancțiuni corespunzătoare faptelor.

Foto: Cristi Niculescu
„Plantăm fapte bune în România” este o inițiativă națională de împădurire, bazată pe voluntariat, care a pornit la drum în anul 2011. Până în prezent, aproape 30.000 de voluntari au plantat și îngrijit peste o jumătate de milion de copăcei, pe un total de 180,5 hectare de terenuri publice neproductive în 21 de județe.
Ca rezultat al campaniei de responsabilitate socială „Plantăm Aer”, echipa Daikin, formată din angajați, parteneri, clienți și voluntari, a contribuit la îmbunătățirea calității aerului, plantând 13.000 de copaci, în nouă județe din țară. Acțiunile de plantare s-au desfășurat în datele de 18 și 25 noiembrie 2017, cu ocazia Zilelor Împăduririi Naționale cu ajutorul Voluntarilor, organizate de „Plantăm fapte bune în România”. Astfel, Daikin a plantat câte un copac pentru fiecare aparat de aer condiționat vândut în perioada 5 iunie-15 septembrie 2017. Pe 18 noiembrie, voluntarii au plantat puieți forestieri de pin, glădiță, salcâm, contribuind astfel la împădurirea terenurilor degradate din localitățile Sânmihaiu Român, Vladimir, Moinești și Peștera. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, acțiunile de plantare din alte cinci județe au fost reprogramate pentru data de 25 noiembrie. Atunci, puieții de salcie albă, plop, frasin, ulm, stejar și mojdrean au prins rădăcini în localitățile Jegălia, Armășești, Cozieni, Grecești și Călugăreni.
Este al doilea an consecutiv în care angajații și partenerii Daikin au demonstrat ce înseamnă comportamentul eco-responsabil, participând ca voluntari în ample acțiuni de plantare. În total, acțiunile de împădurire desfășurate de „Plantăm fapte bune în România” au acoperit o suprafață de 26 de hectare și au vizat reducerea riscului de alunecări de teren, împiedicarea procesului de eroziune, diminuarea poluării, îmbunătățirea solului și mai ales a aerului.
TEXT ȘI FOTO: Cristi Niculescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply