Camera bebelușului

1

Monica Viericiu
Când familia tocmai a primit un nou membru, se cuvine să-l întâmpini cu mare grijă și să amenajezi o cameră pentru el. Iar când este vorba despre un bebeluș, atunci lucrurile devin foarte serioase.
Cel mic este bine să stea într-o încăpere lumioasă, bine izolată termic, aproape de baie. Unii părinți preferă să aibă copilașul aproape de ei mereu, așa că îi amenajează un colț din dormitorul lor, pe care îl împarte câteva luni sau chiar ani. Alte persoane caută să obișnuiască de la bun început copilul să stea singur. Argumente solide există în favoarea ambelor opțiuni, dar ambele tabere sunt de acord că încăperea trebuie curățată temeinic, fără urmă de praf, preferabil chiar zugrăvită înainte de venirea bebelușului. Dacă te încumeți la așa o lucrare, ia în calcul și suficient timp ca vopseaua să se usuce bine și să dispară mirosul specific. Preferabil este să alegi o vopsea ecologică, netoxică de bună calitate și care se curăță ușor, având în vedere că o vreme cel mic se va ține de pereți până va deprinde tainele mersului.
Atenție și la mobilier, acesta să fie din materiale netoxice, la fel și finisajele. La mobilă se folosesc anumite substanțe chimice toxice, la adezivi și nu numai, așa că ar fi bine să cumperi mai din vreme și să aerisești regulat camera pentru a evacua vaporii nocivi. Ai grijă să alegi modele de mobilă practică, solidă, cu margini și colțuri rotunjite. De mare folos se dovedesc pătuțurile cu sistem de legănat încorporat sau cele cu spații bune de depozitare (sertare sub saltea) ori cele care se transformă în pat de preșcolar.
În primele luni măcar, caută să nu aglomerezi camera cu draperii, pernuțe, jucării de pluș, păturici și alte asemenea obiecte care se transformă în depozite de praf și alergeni. Spală cu grijă hăinuțele și lenjeria pentru cel mic, preferabil cu detergent natural sau special pentru copii și evită să mai adaugi balsam de rufe care poate favoriza unele iritații ale pielii. Și nu exagera cu substanțele dezinfectante folosite la curățenie, unele sunt destul de toxice, iar cel mic va trebui să facă și anticorpi.
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Mi-am zugrăvit camera | Revista Practic idei

Leave A Reply