Camelia face flori iarna

1

 

camelia japonica
Foto: arhiva Practic
Lenuța Vrânceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Camelia este o plantă elegantă, cu personalitate. Are frunze de un verde intens, ușor zimțate și cu aspect cerat, cu flori asemănătoare trandafirului, într-o gamă variată de culori.
Florile pot fi simple (5 petale), duble (peste 20 de petale) sau semiduble (între 6 și 15 petale). Poate ajunge până la 2 m înălțime, deși crește destul de greu, maximum 10-20 cm pe an și asta doar până atinge maturitatea. Camelia nu crește constant (doar primăvara-vara) și nici nu înflorește tot anul. Îmbobocește la sfârșitul toamnei și înflorește iarna sau primăvara și, cu cât are mai mulți boboci, cu atât înflorește mai greu. În aceaa perioadă camelia mea este plină de flori roșii, duble, ca niște trandafiri. Este superbă! Evit să-i administrez apă calcaroasă și bogată în săruri, s-o transplantez prea des, s-o mut din loc când e îmbobocită sau înflorită. O feresc de sursa de căldură iarna și de lumina soarelui vara, o feresc de curenți de aer. Temperatura optimă dezvoltării ei este de 10-15 grade Celsius. O țin într-un ghiveci mare, pentru că este destul de conservatoare și nu-i place să fie mutată des, iar rădăcinile cresc destul de voluminoase. Camelia este o plantă destul de pretențioasă, pentru că este acidofilă (îi place mediul acid). În ghiveci am avut grijă să-i pun un amestec de pământ fără calciu (cam trei sferturi), turbă și nisip. La începutul verii îi schimb stratul superficial de la suprafață (cam 3-4 cm adâncime) și îi pun în loc pământ cu frunze și îngrășământ de azalee, care conțin mult fier.
Pentru udat, folosesc apă de ploaie distilată sau apă de la robinet fiartă și răcită, în care pun oțet (o lingură de oțet la un litru de apă și las să stea 24 de ore înainte de folosire). Dacă apa nu e corespunzătoare, am observat că pământul devine albicios și frunzele (marginile) devin maronii. Nu folosesc apă în exces, dar nici n-o las cu pământul uscat, pentru că doar câteva zile sunt suficiente pentru a o compromite. Umiditatea camerei sau a locului în care e așezată este importantă, așa că îi pulverizez frunzele frecvent, o dată la două-trei zile, cu excepția perioadei în care e înflorită. Dacă îi stropesc frunzele, n-o mai ud în ziua respectivă. După ce florile (care țin o săptămână) s-au ofilit, le tai. O înmulțesc tăind un lăsar cu minimum două noduri de la baza plantei, pe care-l așez întins într-un ghiveci în care am săpat un șanț cam de 10 cm, astfel încât doar vârfurile să-i iasă afară; îi sprijin vârful cu o proptea de lemn. Fac asta primăvara sau toamna. Cam în 2 ani îi dau noi lăstari și acesta e semnul că pot separa butașul de planta mamă. Înmulțirea prin semințe este de durată, iar planta rezultată nu va păstra caracteristicile celei de la care provin se-mințele. Când camelia este atacată de păduchii țestoși, în faza incipientă (larve), îmbibi o bucată de vată în alcool medicinal și ștergi frunzele cu ea. Dacă păduchii au ajuns la maturitate îi culegi unul câte unul, cu vată îmbibată în spirt sau trecută prin scrum de țigară. Vă doresc flori frumoase.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Petrea Chiru

    Surprins un pic ,ca orice noutate.Apreciez fotografiile multe si mari! S-auzim numai de bine!

Leave A Reply