Cămară demontabilă pentru alimente

0

Mihai Gheorghe, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragii mei,
Luna trecută am terminat o lucrare importantă, mai ales în acest sezon când trebuie să ai bine organizate conservele. Este vorba despre o cămară mai aparte, una demontabilă. Dar să vă spun cum am procedat.
Câțiva ani de zile am păstrat conservele pentru iarnă într-un raft pentru cărți în holul casei. Este adevărat că acest hol este destul de mare și de multe ori l-am studiat, l-am împărțit, să pot face aici o cămară pentru alimentele ce trebuie păstrate peste iarnă. Anul acesta, la sfârșitul verii m-am hotărât cum să procedez să fac o cămară frumoasă și utilă.
Mi-am întocmit o schiță și o listă cu materialele necesare, am umblat pe la magazine să văd unde găsesc materiale bune și ieftine. De la un depozit de cherestea am cumpărat cu 150 de lei 8 grinzi lungi de 2,5 m și groase de 5×5 cm, 6 metri pătrați de scândură cu grosime 2,5 cm și lănteți (leațuri, șipci) lungi de 2,5 m și 4×2,5 cm lățime. Le-am finisat pe toate cu o mașină de finisat lemnul. De la un mare magazin cu articole de bricolaj am cumpărat apoi un pachet de lambriuri lungi de 3 m cu 70,56 lei, holzșuruburi, balamale, încuietori, mâner din plastic, colțare din plastic.

camara
Foto: Gheorghe Mihai
Cum am procedat: am tăiat grinzile și lănteții (șipcile) la dimensiunile necesare și cu ajutorul holzșuruburilor am con-fecționat 4 rame, două pentru partea stângă a cămării și două pentru dreapta. Le-am prins cu lănteți, formând două cadre, adică scheletul rafturilor. Lățimea polițelor este de 75 cm, iar lungimea de 70 cm. Un raft vine în stânga, unul în dreapta, pe mijloc rămâne spațiu liber. Am separat a-ceastă cămară de restul holului îmbrăcând cu lambriu scheletul rafturilor (pe partea dinspre hol) și ușa de acces montată între acestea ca în fotografie. Drept polițe am pus scândura tăiată la dimensiunea de 70×75 cm. Am eliminat eventualele imperfecțiuni de la capetele lambriurilor aplicând un colțar din plastic.
Pentru aerisire, în pod am confecționat un chepeng prevăzut cu o mică ușă cu încuietoare și o ramă cu sită metalică ce împiedică pătrunderea dăunătorilor, iar în partea de jos am dat găuri în peretele de lambriu, orificii de 7 cm, pentru a asigura circulația aerului.
camara
Foto: Gheorghe Mihai
Pentru iluminare am făcut instalație electrică la care am montat o lampă cu tub de neon. Ca lumina să fie uniformă pe toate rafturile, lampa am montat-o pe perete în poziție verticală, chiar în dreptul rafturilor. La final, am decorat peretele din lambriuri al cămării cu tablouri, nici măcar nu-ți dai seama că aici este o cămară de alimente, iar holul are un aspect nou și frumos. Întreaga construcție este asamblată cu holzșuruburi de diferite mărimi și poate fi demontată ușor dacă vreau s-o desființez sau s-o mut în altă parte. Sper ca proiectul meu să inspire și alți cititori! Mult succes!
Foto: Mihai Gheorghe

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply