Calluna, flori de toamnă târzie

0

Monica Viericiu
Toamna se apropie de sfârșit, iar majoritatea florilor din grădină s-au trecut. Dar unele vor continua să arate bine și chiar să înflorească până spre luna decembrie.
Una dintre acestea este Calluna vulgaris, o plantă perenă cu frunze solzoase, flori mici, în tonuri de la alb la roz și roșu, cu frunziș, persistent, deci va arăta bine și iarna. Înflorește de la sfârșitul verii până toamna sau chiar mai târziu. Frunzele sunt în general verzi, dar în funcție de cultivar, pot varia spre galben, roșcat sau chiar argintiu. Preferă locurile însorite sau parțial umbrite. Crește destul de încet, are formă de tufă și va acoperi frumos terenul. Are nevoie de sol bine drenat, bogat în substanțe organice, cu pH acid (ca și rhododendronul)  și umiditate medie spre mare, deci în perioade secetoase trebuie udată. Se curăță florile uscate, iar după trecerea perioadei de înflorit se poate scurta ușor. O poți planta și în ghivece, dar mai bine arată și se simte în grădină.
Calluna vulgaris seamănă destul de bine cu Erica carnea, fac parte tot din familia Ericaceae, doar că prima are frunzele ca niște solzi și crește mai înaltă, până la 60 cm, în timp ce a doua are frunzele mai subțiri și ascuțite, ca niște ace și este mai scundă. Ambele sunt puțin pretențioase, au aceleași cerințe biologice, inclusiv sensibilitatea la fertilizarea în exces care le poate dăuna sever.
Foarte bine arată asocierile de Calluna vulgaris sau Erica carnea cu iederă, cu heuchera, cu berberis.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply