Călinul rezistă la temperaturi coborâte, nu și la vânt rece

2

Lenuța Vrânceanu, sat. Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Dragii mei,
Îmi place călinul pentru că este un arbust decorativ foarte frumos, care împodobeşte grădina tot timpul anului. Genul cuprinde peste 150 de specii de arbuşti cu frunze căzătoare, semipermanente şi veşnic verzi.
Plantele sunt cultivate pentru frunzişul lor frumos colorat toamna (la cele cu frunze căzătoare), pentru flori, câteodată şi pentru fructe. Unele specii au inflorescențe asemănătoare cu cele ale hortensiei, adică în centru au flori mici fertile, înconjurate de alte flori, sterile mai mari şi mai plate. Pentru a obține fructe este necesar să se cultive mai multe plante împreună, deoarece majoritatea speciilor au nevoie de polenizare încrucişată. Cultivarea nu reprezintă o problemă dacă vor fi respectate câteva condiții cu ajutorul cărora planta creşte sănătoasă şi viguroasă. Tufele de călin (Viburnum) sunt plante rustice, rezistente la temperaturi coborâte, chiar dacă în regiunile cu climă aspră trebuie protejate împotriva vântului înghețat de iarnă. Fără să solicite o îngrijire deosebită, călinului îi trebuie soluri uşor fertilizate, umede, dar bine drenate. Dacă se vor cultiva în plin soare, plantele vor avea nevoie de udări regulate, abundente pe tot parcursul perioadei de creştere.
Plantele veşnic verzi le ajustez prin tăiere la stârşitul iernii sau la începutul primăverii, iar cele cu frunze căzătoare le înmulțesc vara prin butaşi ierbacei, iar cele veşnic verzi prin butaşi semilemnoşi. Speciile le mai înmulțesc şi prin semințe, dar numai toamna. Călinul este rezistent la paraziți, în general. Totuşi, am observat că îi pot crea probleme păduchii de plante vara şi primăvara. Cu insecticide specifice, se combat uşor şi eficient. Cu ciupercile este mai greu. Apar pe frunzele călinului. Administrez fungicide pe plantă iar părțile bolnave le distrug. Iarna călinul din specia Viburnum Farreri înfloreşte. Este foarte interesant să vezi la sfârşit de iarnă acest arbust plin de flori. Este feeric! Această specie provine din China, are frunze căzătoare şi creşte înalt de 3 m. Face flori roz, foarte parfumate care apar pe crengile dezgolite. Puteți cultiva călin atât în grădină cât şi în ghivece.
Cultivați-l şi sigur vă veți bucura. Vă doresc din suflet sănătate şi flori cât mai frumoase! Cultivând flori în grădinile voastre veți deveni mai buni, mai relaxați, mai sănătoşi!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum cultivi calin | Revista Practic idei

  2. Pingback: Calinul decorativ toamna | Revista Practic idei

Leave A Reply