Călinul, o bijuterie a grădinii

0

Monica Viericiu
Cu toții am vrea grădini întinse, unde să aibă loc toate speciile de plante pe care le iubim, dar, din păcate, suntem nevoiți să ne mulțumim cu un petec de pământ în jurul casei. Așa că aici vrem plante care să ne bucure ochii cât mai multă vreme. Și una dintre opțiunile practice o reprezintă călinul.
Călinul, cunoscut și drept bulgăre de zăpadă ori amăruș în unele locuri, este numit de specialiști viburnum și se remarcă primăvara prin inflorescențele albe, ca niște globuri de zăpadă, și toamna prin coloritul frunzelor și al fructelor. Tomna frunzele de călin au tonuri variate, de la galben verzui la auriu intens și roșu, iar fructele roșii, cu gust acrișor-amărui, ce apar pe crengi cam prin septembrie, sunt foarte drăguțe și rămân agățate inclusiv iarna, când gheața le îmbracă în cristale fine.

viburnum
Foto: Monica Viericiu
Fructele se folosesc ca remediu natural atât în medicina umană pentru tratarea afecținilor uterine, drept sedativ și cardiotonic, cât și în cea veterinară pentru tratarea surescitării și a pierderilor de sânge. Atenție fructele nu trebuie consumate ca atare, deoarece pot provoca gastroenterite, iar ingerate în cantități mari, le pot fi fatale copiiilor, de aceea explicați-le celor mici despre pericolul care îi pândește și aveți grijă ca nu au acces, măcar cei mai mici, la aceste fructe.
 
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply