Calendarul lucrărilor la legumele din solar

4
stivă de dovlecei
Foto: arhiva Practic Idei
Viorica Trică, loc. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori, o seră neîncălzită, numită solar, lungește perioada de vegetație a plantelor și permite ca acestea să fie plantate chiar de la începutul primăverii, urmând ca unele dintre ele să fie răsădite ulterior afară, în grădină. Plantele ținute în solar vor continua să se dezvolte până toamna târziu.
O seră încălzită mărește foarte mult gama de plante ce pot fi cultivate, dar și costul cultivării lor. O seră ținută la o temperatură minină de 13 grade Celsius, numită „seră caldă”, va consuma aproape de 2 ori mai multe unități de încălzire decât o „seră rece” de aceeași mărime, în care temperatura minimă este de 4º Celsius. Costurile încălzirii pot fi reduse prin căptușirea serei cu folie de polietilenă sau, și mai bine, cu polietilenă cu bule de aer, și prin izolarea contra curenților. Mulți grădinari consideră că sera rece este alegerea cea mai bună. Aceasta poate fi încălzită prin mai multe sisteme, printre care boilerul cu combustibili solizi, încălzirea electrică și încălzirea cu petrol. Trei încălzitoare ușor de instalat și eficiente sunt: cel cu ventilator, care distribuie căldura uniform prin toată sera, cel cu convector electric și cel cu parafină. Un avantaj al încălzirii electrice este că poate fi controlată printr-un termostat, iar dezavantajul instalațiilor cu parafină este că se creează condens, deci necesită o ventilație permanentă. Ventilatoarele de plafon contribuie la controlul temperaturii și sunt esențiale pentru sere. Există și tipuri automate, iar jaluzelele care se rulează sunt utile pentru a asigura umbra atunci când soarele este puternic. Pentru îngrijirea plantelor de seră, folosiți amestecuri de pământ de flori și semințe, nu pământ de grădină. Controlați zilnic umezeala din sol și udați în funcție de nevoi. În zilele călduroase de vară, pulverizați plantele, cu excepția celor cu frunze catifelate, argintii sau cu peri, cu apă. Hrăniți plantele o dată la 2-3 săptămâni cu un îngrășământ lichid. Achiziționați plante numai de la o pepinieră sau un centru de horticultură cu o bună reputație și verificați atent să nu existe dăunători și semne de boală. Verificați plantele regulat și înlăturați florile moarte și frunzele care încep să se descompună. Aplicați pesticide în funcție de necesar. Sera și zona din jurul său trebuie să fie mereu curate și nu trebuie folosite pentru depozitarea uneltelor de grădină, în care se pot adăposti dăunători.
Calendarul serelor
Ianuarie – stabiliți numărul și tipurile de plante pe care doriți să le cultivați în anul curent. În solare semănați bob (fasole lată), care urmează a fi plantat afară în luna martie. Într-o seră rece colectați butași de la crizantemele cu înflorire târzie, semănați conopida și mențineți temp. la 10 grade Celsius.
Februarie – într-o seră caldă semănați către sfârșitul lunii tomate, ce vor fi replantate tot în seră în luna aprilie. Așezați în ghivece butașii de crizanteme care au prins rădăcini.
Martie – repicați plantele nou apărute de tomate și pregătiți într-o seră rece un strat pentru plantarea lor definitivă în luna aprilie. În solar, semănați fasolea verde spre sfârșitul lunii și tomatele, care vor fi plantate în grădină în luna mai.
Aprilie – semănați porumbul dulce și fasolea urcătoare în solar, urmând a fi plantate afară în luna mai. Plantați roșiile într-o seră rece, într-un strat special pregătit. Așezați în ghivece begoniile crescute din tuberculi. Măriți ventilația pe măsură ce vremea se încălzește.
Mai – la începutul lunii, semănați dovleceii într-un solar și plantați-i afară la sfârșitul lunii. Pliviți plantele de tomate de lăstarii de prisos.
Iunie – ventilați foarte bine serele când vremea este călduroasă. Opriți căldura artificială, udați plantele din belșug și pulverizați cu apă frunzele.
Iulie/august – replantați tomatele, pliviți-le de lăstarii de prisos și hrăniți-le cu îngrășă-minte în fiecare săptămână. Semănați semințele de ciclame și de cineraria la o temperatură de 16-18º Celsius.
Septembrie – reîncepeți să încălziți serele către sfârșitul lunii. Semănați plantele anuale care răsar primăvara, folosind ghivece de 75 mm. Plantați în ghivece bulbii plantelor care înfloresc primăvara.
Octombrie – începeți să udați mai puțin și nu mai fertilizați. Colectați bobocii crizantemelor cu înflorire târzie.
Noiembrie – terminați plantarea în ghivece a plantelor anuale care se însămânțează toamna. În cazul serelor reci, scoateți din pământ și re-plantați în ghiveci plantele perene rezistente la frig pe care doriți să le faceți să înflorească iarna târziu, dar lăsați-le afară.
Decembrie – aduceți înăuntru plantele perene rezistente la frig pe care le-ați transplantat în noiembrie. Curățați sera și spălați bine sticla, pentru a profita la maximum de lumina slabă de iarnă.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

  1. Pingback: Sucul de țelină este medicul arterelor | Revista Practic idei

  2. Pingback: Bolile legumelor | Revista Practic idei

  3. Pingback: Gradina de legume | Revista Practic idei

  4. Pingback: calendar | Revista Practic idei

Leave A Reply