Calendarul îngrijirii florilor pe parcursul unui an întreg

0

calugarCrina OLTița Călugăr-Igna, Poiana Blenchii, jud. Sălaj
Dragă cititorule,
Dacă iubești florile, este bine să știi că au nevoie de îngrijire tot anul ca, dintr-o sămânță sau bulb, să obții cele mai frumoase exemplare de flori și să-ți transformi casa într-un cămin cald și primitor.
Ianuarie
Redu cantitatea de apă și lasă pământul din ghivece să se usuce între două udări. Mărește umiditatea aerului din locuință așezând pe calorifere (ori sobă) vase cu apă. În această perioadă plantele nu se fertilizează. Aerisește zilnic camera, dar nu lăsa ca aerul rece să ajungă direct pe ghivece. Verifică bulbii puși la iernat și, dacă au încolțit, scoate-i la lumină și poți să începi să-i uzi mai abundent.
Februarie
Este luna ideală pentru curățarea pomilor de frunze și crengi uscate.
Pregătește-te pentru primăvară și începe să cumperi de pe acum: ghivece, compost și bulbi. În acest fel, nu vei face un efort financiar mare când va veni vremea plantării.
Ghivecele vechi pe care le refolosești va trebui să le sterilizezi pentru ca bolile și dăunătorii să  nu se transmită.
Martie
Udă plantele mai des și începe fertilizarea crescând doza, până ajungi la cantitatea recomandată pe ambalaj.
Poți muta în ghivece mai mari plantele care au stat la iernat și poți transplanta bulbii. După 3 săptămâni le pui îngrășământ. Plantele le uzi cu apă la temperatura camerei, prin pulverizare. Pentru plantat citrice acum este momentul ideal.
Aprilie
Este luna în care „rărești“ plantele. Divizează tufele și plantează puieții separat. Pune butașii în vase cu apă, în care adaugi o picătură de îngrășământ și ține-i la lumină puternică. Udă plantele la două, trei zile. Dezgroapă trandafirii și aplică tăierile necesare; acum poți începe plantarea gladiolelor.
Mai
Scoți pe balcon sau în grădină plantele care au iernat în casă. Uzi florile la 2-3 zile, iar înainte de a le pune apă verifică pământul la 2-3 cm adâncime. Dacă este umed, nu mai turna apă. Verifică plantele dacă au paraziți și tratează-le cu insecticid adecvat. Este momentul să plantezi tuberculii de dalii și să aplici îngrășământ suplimentar.
Iunie
Dimineața și seara pulverizezi frunzele cu apă la speciile care suportă apa pe frunze. Pentru a stimula creșterea tufelor și înflorirea, rupe lăstarii din vârful plantei. Plantele agățătoare le scurtezi ca să devină mai viguroase și le verifici de dăunători.
Înlături florile ofilite de la trandafirii pitici și scurtezi lăstarul cu o treime, ca să înflorească din nou.
Iulie
Plantele au început să înflorească, dacă le-ai îngrijit bine, iar grădina (balconul) ar trebui să arate minunat. Adaugă turbă la suprafața ghivecelor mari, pentru a împiedica evaporarea rapidă a apei și udă florile dimineața sau seara, pe răcoare. Acum scoți și pui la păstrat bulbii de lalele, narcise și zambile. Poți să tunzi gardurile vii.
August
Este momentul să fertilizezi și să uzi plantele regulat, să speli frunzele cu jet de apă. Pulverizezi plantele cu apă după asfințit. Cactușii și plantele suculente le cureți de praf cu o pensulă. Îndepărtezi fructele uscate.
Septembrie
Este luna în care poți să faci înmulțirea plantelor, să le transplantezi și să le pregătești pentru sezonul rece care se apropie.
Octombrie
Acum este momentul să pregătești plantele pentru a fi mutate în casă: scurtează tulpinile, spală frunzele cu dușul și înlătură stratul de pământ întărit de la suprafața ghiveciului, pentru a ușura pătrunderea apei. Curăță bine farfurioarele, pentru a îndepărta resturile de îngrășământ și ciupecile.
Noiembrie
Redu progresiv cantitatea de apă administrată plantelor. Asigură umiditatea în aer, așezând vase cu apă pe calorifere (sobă).
Plantele care rămân afară trebuie protejate împotriva gerului. Asigură îngrășarea pământului din grădină cu gunoi vechi de grajd.
Decembrie
Plantele au nevoie de puțină apă și nu se fertilizează în această lună. Când aerisești camera ai grijă ca plantele să nu stea în curent. Dacă ai o crăciuniță, așează ghiveciul într-un loc ferit și nu-l mai muta, ca să nu-și piardă bobocii.
Vă trimit acest calendar  cu mult drag, sperând că va fi de folos iubitorilor de flori aflați la început. Astfel, va ști fiecare care e luna potrivită pentru înmulțirea plantelor, de exemplu, sau când este momentul să scoți florile afară ori să le muți în casă.
Multă sănătate, flori frumoase, viguroase, spor la muncă și spor în toate! Doresc să fac schimb de butași de trandafiri din care am diverse culori. Adresa mea: Crina Oltița Călugăr-Igna, loc. Poiana Blenchii nr. 2, jud. Sălaj.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply