Calele înfloresc din noiembrie

0
cale inflorite
Foto: Ana Jianu
Ana Jianu, loc. Florești, jud. Cluj
Dragă redacție,
Vă felicit pentru această revistă (la care am abonament). De când apare pe piață, o citesc de la prima pagină până la ultima și subliniez ce mă interesează.
Sunt multe lucruri interesante și îmi place foarte mult că găsesc răspuns la întrebări puse de cititori. Vă scriu și eu câteva rânduri în legătură cu florile mele pe care le am la iernat. Deoarece a dat frigul destul de repede și a fost nevoie să duc plantele în casă, este greu cu ele, totuși le fac pe plac.
Mușcatele erau în plină floare, dar am grijă de ele să nu se îngălbenească și să nu le cadă frunzele. Le-am pus într-un loc luminos și mai răcoros. La calorifere am cumpărat regulator, să nu le fie foarte cald, deoarece caloriferele sunt în dreptul ferestrelor unde țin și florile. Am în două ghivece cale, cum se vede în fotografie, iar acum în noiembrie încep să înflorească. Le țin în camera care este cea mai răcoroasă, pe jos în fața geamului (am ferestre mari, iar camerele sunt foarte luminoase).
Vara le-am ținut pe terasă, pentru a nu le bate soarele direct; în zonele cu temperaturi ridicate, cala trebuie ținută în zone parțial cu umbră, pentru a evita pământul încins de soare. Pământul trebuie să fie mai mereu umed, să nu se usuce complet, dar nici să nu fie îmbibat cu apă.
După ce au înflorit, trebuie udate și tratate cu substanțe fertilizatoare. După ce foliajul se ofilește, se pune ghiveciul la păstrare într-un loc răcoros, uscat pe perioada iernii. Perioada de depozitare este de minim 10 săptămâni, după care pun din nou calele în locul lor.
Am și o plantă despre care nu știu nimic, am căutat peste tot, dar nu am găsit. Am primit-o de la o cunoștință, zice că toată vara înflorește, iar dacă îi place locul se face ca o tufă, din semințele scuturate ies primăvara noi plante.
Dacă nu ai grijă de ele se înmulțesc de acoperă pământul. Înălțimea lor este de 80-90 cm, au flori roșii, începând de la tulpină până în vârf. Vă trimit o poză cu această floare. Deoarece la mine a înflorit, am pus câteva semințe în ghiveci și le țin la geam. Le place foarte mult apa, cum nu le ud își lasă frunzele în jos. Cine cunoaște această plantă, îl rog să-mi scrie mai multe detalii pe adresa mea: str. Eroilor, nr. 358, loc. Florești, jud. Cluj. Sănătate tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply