Căldură din podea

1

Monica Viericiu
Frigul și-a început domnia penste dealuri și case, peste pomi și orașe, unde oamenii se zbat să-l alunge măcar din locuințe fiecare cum poate, cu sobe, calorifere. Și dacă nu ești mulțumit pe deplin de sistemul de încălzire, ia în calcul și încălzirea prin podea.
Încălzirea prin podea se poate face prin conducte prin care trece apa caldă sau prin rezistențe electrice speciale. Fiecare sistem are avantajele și dezavantajele sale și fiecare își alege varianta cea mai potrivită, doar că pe ansamblu o podea caldă este foarte plăcută și recomandată tuturor, dar mai ales familiilor cu copii mici, care petrec foarte multe ore jucându-se pe jos.
Conductele cu apă caldă, ce se îngroapă în șapă, pot fi din mai multe materiale, inclusiv pexal, dar se recomandă în primul rând unele foarte rezistente, deoarece o intervenție ulterioară este extrem de nevoioasă, și în al doilea rând unele care să permită dispersia căldurii (cum ar fi cuprul).
Varianta cu rezistențe electrice permite în plus conectarea la un cronotermostat, ceea ce permite utilizatorului să stabilească precis momentul în care dorește să încălzească spațiul respectiv. Aceste rezistențe se montează în stratul adeziv al gresiei (se alege un adeziv foarte elastic și care se dă în strat gros de 1 cm) ori sub parchet, preferabil nu sub spațiile unde vine amplasată mobila. În general se consideră că pentru încălzirea unui metru cub din volumul unei încăperi este de 40-45 W la camere de zi, sufragerii și 55-60 W la băi, dacă imobilul este unul izolat termic.
Indiferent de varianta aleasă, apă caldă sau rezistențe electrice, un sistem de încălzire prin pardoseală se dovedește eficient doar atâta vreme cât sub el este o izolație termică adecvată și care se continuă circa 20 cm pe perete.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum scapi de scartaitul usii | Revista Practic idei

Leave A Reply