Căldărușa și floarea păianjen

0

Iuliana Lako, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă redacție,
Vă scriu din nou, de data aceasta despre florile mele dragi, din curtea casei mele. Am foarte multe flori, butași de trandafiri în multe culori, lalele, zambile, un pomișor de iasomie care te îmbată cu mireasma lui. Aș putea enumera fiindcă sunt multe la număr, dar un loc aparte în sufletul meu ocupă căldărușa mov și floarea păianjen. Căldărușa sau Aquilegia vulgaris pe numele științific.
Acum doi ani am primit câteva răsaduri de căldărușă, le-am plantat fără să îmi dau seama de farmecul și frumusețea acestei flori. Unde este căldărușa în curte vei ține minte, nu cred că s-ar putea trece pe lângă ea fără să remarci frumusețea acestei flori. Este o floare superbă, am îndrăgit-o foarte mult, deși o am în grădină de puțin timp. Este o plantă înaltă, crește și până la 80-90 cm, iar când începe înflorirea este încărcată cu minunații clopoței. Are frunze de un verde închis, tulpină ramificată, cu floricele nemaipomenit de frumoase în formă de clopoței mici. Nu mă pot decide, culoarea este între albastru și mov. Am observat că nu este sensibilă, suportă seceta, dar nu prea lungă. Poate fi plantată la semiumbră sau la soare. Înflorește de primăvara în jurul lunii aprilie, până la sfârșitul lunii iulie. Nu am ținut cont exact de lunile de înflorire, dar știu că înfloresc timp îndelungat.
O altă floare minunată, care îmi împodobește grădina, este floarea păianjen, pe numele științific Cleome spinosa. După nume putem deduce că este încărcată de flori și spini. Este o floare minunată care crește foarte înaltă, de la 80-150 cm, depinde de sol, deși nu este deloc pretențioasă. Eu am în culoarea roz și mov. Se seamănă în luna martie, semințele au o germinație foarte scurtă, de 10-15 zile. La mine, unde am avut floarea păianjen, din semințele împrăștiate pe jos mi-au răsărit sute de plante mici. Le-am rărit, lăsând între plante cam 30-40 cm. Semințele adunate le-am dat vecinilor, care la început s-au mirat de frumusețea florilor. Cleoma crește foarte repede, este sensibilă la frig, înflorește din luna iulie până la sfârșitul lunii octombrie, deci până la lăsarea frigului. Floarea păianjen putem spune că se auto-protejează, pentru că este înzestrată cu spini. Dacă vrei să umbli la floare, trebuie să lucrezi cu prudență. Este mai greu toamna când trebuie smulsă planta, eu de obicei lucrez cu mănuși. Se pot aduna semințe din belșug, are semințe mărunte, ca semințele de mac, doar diferă culoarea, este maronie. După primele flori apar micii păstăi pline cu semințe, după coacere pocnesc și se împrăștie.  Așa continuă până toamna târziu.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply