Calceolaria înflorește primăvara-vara

0
calceolaria
Foto: Natalia Farcașiu
Natalia Fărcașiu, Oravița, jud. Caraș-Severin
Stimată redacție și dragi cititori,
Pasiunea mea pentru flori este veche, iar prin intermediul minunatei reviste Practic Idei, mi-am făcut mulți prieteni prin schimbul de flori. Doresc să vă scriu despre două plante dragi mie: papucii doamnei – Calceolaria și trompeta chinezească – Incarvillea.
Genul papucul doamnei sau Calceolaria este originar din regiunile temperate ale Americii de Sud și cuprinde aproape 120 de specii. Sunt plante erbacee, cu tulpini de 30-60 cm înălțime, erecte, ramificate și frunze în rozetă ovală, mari, păroase și moi. Este apreciată atât pentru forma curioasă a florilor, asemănătoare unui portmoneu, cât și pentru coloritul lor cald și variat: galben, alb, violet, roșu-purpuriu. Sunt unicolore sau punctate, corola prezintă două diviziuni: cea superioară mai scurtă decât caliciul și cea inferioară atârnândă, de forma unei pungi ovale, umflată. Sezonul de înflorire cuprinde primăvara-vara. Înmulțirea eu o fac prin butași, fiindcă prin semințe este dificilă. Udarea este moderată. Prima plantă înflorită am cumpărat-o din Oradea, era vișinie cu puncte galbene, pe cea de-a doua maron cu puncte galbene am cumpărat-o de la Moscova. Asta era în anul 1980. Până în 1996 nu am avut necazuri cu dăunătorii, atunci am cumpărat un alt ghiveci ce era infestat. A urmat o luptă grea folosind diferite substanțe ce erau „benefice” dăunătorilor și toxice plantei. Am avut și Calceolaria rugosa – Ruiz, bienală, originară din Chile ce înflorea toată vara cu flori numeroase, mici și galbene.
Trompeta chinezească sau Incarvillea este perenă cu tulpini joase și rădăcini tuberizate, cărnoase. Aspectul este de tufă, cu frunze adânc penate lucioase. Tulpinile florale au înălțimea între 40-60 cm, iar florile se găsesc în vârful lor. Din cauza verilor toride, eu am plantat-o într-o zonă cu semiumbră. Florile au formă de trompetă cu corola campanulată, roz-roșie. Se plantează în sol nisipos îmbogățit cu compost, dar bine drenat. Pe timpul înfloririi se udă constant. Tufa trebuie protejată de melci. Nu cere îngrijiri deosebite, pentru o înflorire prelungită se recomandă tăierea tulpinilor florilor trecute. Dacă se dorește formarea semințelor, atunci tulpinile se vor lăsa până la coacerea capsulelor. Semințele pot fi semănate toamna în răsadnițe reci și primăvara afară în strat, acoperite cu folie sau sticlă. Nu se acoperă cu pământ, au nevoie de lumină pentru a germina. La o temperatură a solului de 15-16 grade Celsius, germinează în 14 zile. Pe timp de iarnă trebuie protejate, dar pentru siguranță se scot din pământ și se păstrează în locuri răcoroase și uscate. Invarvillea se poate înmulți și prin divizarea tufei, dar planta devine mai viguroasă dacă nu este deranjată. Până în prezent nu am găsit și varianta cu flori albe. Mulțumesc redacției pentru publicarea articolului meu în nr. 2/2014. Am primit premiul. Mult succes în tot ce faceți!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply