Calathea preferă umbra și umiditatea

1
planta de interior
Foto: arhiva
Eva Domokos, loc. Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Vă prezint câteva dintre plantele mele de apartament, care oferă momentan oază pentru iubitorii de flori până la venirea primăverii.
Casa, în timpul iernii, devine locul de adăpost al tuturor florilor din ghivece. Odată cu venirea frigului le-am transferat în antreu şi în camere pe cele care se aflau pe terasă şi pe pervazul exterior al ferestrelor. Astfel, am făcut loc pe pervazul interior al ferestrelor în camerele mai călduroase violetelor de Parma, crăciuniței cu flori roşii, begoniei, mușcatelor franțuzeşti, iar pe măsuțe şi suporturi am aşezat plantele de apartament iubitoare de căldură şi lumină. Fiind câteva care nu sunt pretențioase, ele au ajuns puțin mai departe de fereastră. Antreul fiind cel mai răcoros loc în casă, ciclamele, muşcatele, fucsiile, câțiva cactuşi sunt aşezate pe două măsuțe, la lumină, în fața geamurilor. Dintre plantele de apartament doresc să vă prezint trei plante decorative prin frunze.
Calathea este o plantă decorativă cu frunze bogate, mari, alungite, de culoare verde cu dungi albe în formă de V, iar versoul frunzelor este bordo-maroniu. Preferă umbra şi umiditatea. Săptămânal pulverizez frunzele cu apă de ploaie, la temperatura camerei. Nu suportă razele directe ale soarelui, frunzele se răsucesc şi se usucă în această situație. Temperatura optimă este de 18–26 grade Celsius. Înmulțirea se face primăvara, prin divizarea tulpinilor într-un pământ afânat, preferabil pământ de pădure cu frunze şi nisip. După divizare, noile plante se pun la loc călduros şi umbros. Vara o ud zilnic, iarna la un interval de două zile. La fiecare două săptămâni îi administrez îngrăşământ lichid Vitaflora.
Chlorophytum comosum (voalul miresei) este, de asemenea, o plantă decorativă prin frunze, acestea fiind lungi, înguste, asemănătoare ierbii, de culoarea verde deschis, cu dungi albe la mijloc. Este o plantă robustă cu rădăcini viguroase. Planta are aspect curgător, arată foarte bine atât pe suporturi, cât şi în ghivece suspendate. Este o adevărată atracție pe terasă, fiind pusă la semiumbră. Creşte cel mai bine la temperaturi medii, la 16–19 grade Celsius. Iarna o țin într-o cameră cu aşezare spre sud, la 7–9 grade Celsius, fiind udată o dată pe săptămână. Vara se udă la interval de două zile. Săptămânal pulverizez frunzele cu apă de ploaie la temperatura camerei, ca şi în cazul Calatheei. Îi administrez îngrăşământ lichid o dată pe lună, din primăvară până în toamnă. Deşi florile sub formă de steluțe mici cu petale albe sunt modeste, merită înmulțită pentru aspectul ei decorativ. Se înmulțeşte uşor prin plantarea în pământ de flori a rozetelor ce apar de-a lungul stolonilor. Replantez o dată la doi ani, într-un ghiveci mai mare, la începutul primăverii schimbându-i pământul sau stratul superior al pământului.
Dieffenbachia maculata este o plantă de apartament, decorativă prin frunzele sale de o coloratură uimitoare, veselă, de culoare verde cu mult alb. Creşte cel mai bine la temperatura de 20-24 grade Celsius vara, iar iarna la minim 14 grade Celsius. Îi place atmosfera caldă şi umedă, iubeşte lumina, dar nu suportă razele directe ale soarelui. Vara o ud zilnic, iarna la un interval de două zile. Frunzele trebuie pulverizate cu apă de ploaie la temperatura camerei de două ori pe săptămână. Îi administrez îngrăşământ complex o dată pe lună. Înmulțirea o fac prin butaşi din vârfuri cu frunze sau prin divizarea tulpinilor în pământ de flori în ghivece. Le țin la o temperatură de aproximativ 25 grade Celsius, fără expunere directă la soare, până se prind. În această perioadă are nevoie de umiditate deosebită. Odată crescută, excesul de apă şi lipsa căldurii poate provoca îngălbenirea frunzelor. Replantez o dată la doi ani sau îndepărtez o parte din pământul de la suprafață, acesta fiind înlocuit cu pământ de flori. Pe lângă cele enumerate, o dată pe lună curăț frunzele acestor plante cu o cârpă moale şi umedă între două pulverizări ale acestora. Sper să vă placă și vouă aceste flori de-a dreptul minunate. Vă doresc mult succes şi sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Aerisire si confort in casa | Revista Practic idei

Leave A Reply