Calathea are nevoie de umiditate atmosferică permanent

0
Saintpaulia
Foto: Dorina Doina Călugăreanu
Ionica Dorina Călugăreanu, loc. Ploiești, jud. Prahova
Dragă revistă, Revin cu un articol despre creșterea și îngrijirea florilor în balcon. Mulțumesc pentru toate articolele publicate de-a lungul anilor, precum și pentru premiile acordate.
Vreau să spun cititorilor că am grădinărit cu drag și în balcon, am avut o activitate bogată în ceea ce privește creșterea și îngrijirea florilor. În acest articol încerc să dau câteva sfaturi practice pentru îngrijirea violetelor de Parma, a plantelor decorative prin frunze și a mușcatelor.
Violetele de Parma (Saintpaulia sau violetele africane) sunt plante de apartament delicate și foarte îndrăgite, deorece pot înflori pe tot parcursul anului. Pentru aceasta, trebuie să le acordăm atenție deosebită. Sunt considerate plante pretențioase, însă vă asigur că lucrurile nu stau așa. Violetele pot fi crescute foarte ușor, trebuie numai să le cunoști. În primul rând rețineți că sunt mari iubitoare de lumină, însă nu trebuie expuse direct în bătaia soarelui, se mențin la o temperatură de 20-25 grade Celsius și se udă o dată pe săptămână, punând apă în farfuriuța ghiveciului. Dacă se întâmplă să nu înflorească, cel mai adesea este din cauză că nu au suficientă lumină. Iarna le pun îngră-șământ o dată pe lună, iar de primăvara până toamna târziu, o dată pe săptămână, câte un căpăcel la 2 litri de apă (eu păstrez apă în bidoane să fie la temperatura camerei).
Calathea este o plantă decorativă prin frunze. Există numeroase specii și varietăți cu frunze colorate în nuanțe de grena, verde, alb, gălbui, lucioase sau catifelate, pe mărimi și forme variate. Formează în general tufe dese, care pot crește până la 30-40 cm, tulpina este scurtă, iar rădăcinile sunt fine. Calathea vegetează continuu, trebuie să i se asigure în permanență un loc cald, iarna temperatura să nu scadă niciodată sub 16 grade Celsius. Are nevoie de multă umiditate atmosferică. Dacă aerul e foarte uscat trebuie să i se dea în permanență apă în sol. Iubește semiumbra, nu se va lăsa niciodată în bătaia directă a razelor soarelui. În apartamente trebuie găsit un mediu potrivit pentru plantă, dacă este prea cald ea este mereu cu frunzele uscate și rulate, de aceea ar trebui ținută în spații unde se poate obține o atmosferă ușor umedă. Trebuie stropită mereu cu apă pe frunze. Substratul trebuie să fie afânat, poros, hrănitor. Poate fi folosit un amestec pe bază de turbă, pământ de frunze și nisip. Solul nu trebuie să rețină apă în exces, deoarece se poate produce putrezirea rădăcinilor și rizomilor. 
 Înmulțirea și transplantarea se poate face ușor, primăvara prin divizarea tufei. Planta se separă în fragmente de rizom cu frunze și rădăcini. După plantare, ghivecele cu noile plante se țin la cald și li se asigură umiditate constantă în aer și sol. Pentru crearea unei atmosfere umede, vasele se pot pune pe un strat de pietriș care se menține umed.
Mușcatele curgătoare nu sunt pretențioase. La o temperatură de 10-12 grade Celsius și într-o încăpere luminată, mușcatele vegetează foarte bine și pot să și înflorească. Rețineți că nu trebuie să le ținem la întuneric, ele își pierd frunzele și în primăvară își revin foarte greu. Pentru mușcate, cred că balconul este ideal. Aici am îngrijit toate mușcatele pe care le-am îmulțit anul trecut.   Închei aici, cu convingerea că sfaturile mele vor fi de folos. Vă doresc să vă bu-curați de flori cât mai frumoase și sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply