Câinii seniori – cum îi îngrijim? III

0

Dragi cititori,
Aceasta este continuarea materialului de aici.
Cum îi administrăm hrana și apa?
Administrarea hranei trebuie făcută tot sub îndrumarea medicului veterinar, în funcție de pacient, starea lui, vârstă și afecțiunile pe care le are. Se preferă mâncarea moale, care nu trebuie mestecată și care întrunește cerințele pentru pacientul nostru. În limita posibilităților se va încălzi ușor și nu vom oferi niciodată hrana direct din frigider sau rece. Hrana trebuie administrată după un orar bine stabilit, nu se lasă la discreție. Hrana lăsată la discreție se poate altera pe timpul unei zile, mai ales în sezonul cald, și cu atât mai mult dacă este conservă, plic sau mâncare gătită. O administrare la discreție ne poate induce în eroare când vrem să știm exact cât a mâncat pacientul nostru, mai ales dacă mai sunt și alte animale în preajmă. Administrarea conform unui orar de hrănire creează un obicei și pacientul va învăța la ce oră primește mâncarea, astfel că va avea un program clar, iar noi vom putea ști exact cât a mâncat și când.

123RF
123RF
Monitorizarea hrănirii este foarte importantă pentru îngrijirea unui animal bolnav sau bătrân alături și de monitorizarea administrării de apă. Administrarea apei se face la discreție și întotdeauna apa trebuie să fie curată și neapărat proaspătă. Temperatura apei trebuie să fie constantă, la temperatura camerei iarna sau ușor răcoroasă vara (se poate pune câte un cub de gheață din când în când în bolul de apă). Trebuie reținut că administrarea apei la animalele care stau afară, pe timp de iarnă, se face numai în recipienți termoizolanți, din polistiren de obicei, care au un capac special sau care au un sistem de încălzire care previn înghețarea apei.

Cum se îngrijesc rănile?
Toaletarea plăgilor este o parte foarte importantă și delicată din cum îngrijim unui animal bolnav sau bătrân. Aproape toate animalele în vârstă au nevoie de o îngrijire atentă pentru prevenirea apariției escarelor. Pielea animalelor în vârstă este mai puțin elastică decât la un animal tânăr sau adult, mult mai sensibilă la agresiuni ale mediului extern și cu o capacitate de regenerare/cicatrizare mult redusă. Pielea trebuie să fie mereu uscată și curată. Trebuie urmărit cu mare atenție să nu fie udă, cu atât mai mult de la urină, care este foarte iritantă.
La animalele care stau mult în decubit este bine, mai ales pe timp de vară, să le tundem cât mai scurt, să se vadă pielea și astfel ne putem asigura că este curată și uscată. Un pericol foarte mare constă în infestarea cu larve de muște, miaza, care apare în anotimpul călduros la pacienții cu blană mai lungă și cu umezeală, preponderent în zona anusului. Ca să evităm acest pericol trebuie să tundem blana pe tot corpul, preferabil să toaletăm bine zona de odihnă și să instalăm plase pentru insecte la adăpostul câinelui. În cazul în care zona anusului este umedă, facem o toaletare cu apă și săpun, clătim bine cu apă și apoi uscăm prin presare cu un prosop sau cu un uscător de păr. După toaletarea zonei se recomandă, preventiv, să punem în blana câinelui naftalină sub forma unor granule cât mai mici. Naftalina este un insecticid puternic care va ține muștele la distanță, dar are și proprietăți cicatrizante, astfel încât se poate folosi și pe o piele iritată. Dacă îi îngrijim corect și câinii bătrâni ne pot aduce bucurii!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply