Câinii seniori – cum îi îngrijim? II

0
caini2
123RF
Dragi cititori,
Acest articol este continuarea materialului publicat aici.
Limitarea mișcării trebuie făcută la recomandările medicului veterinar, sub stricta supraveghere și îndrumare a acestuia. Trebuie reținut faptul că o imobilizare excesivă și fără îndrumare de specialitate poate duce la agravarea stării generale, prin complicarea afecțiunilor cu alte leziuni sau manifestări clinice. O astfel de situație este apariția plăgilor decubitale, escare de decubit, cum li se mai spune. Acestea apar la pacienții seniori care stau mult culcați, frecvent în lateral, și care fac prea puțină mișcare sau chiar deloc.
Administrarea medicației se face sub îndrumarea medicului veterinar
Îngrijirea unor pacienţi seniori care au capacitate limitată de deplasare sau chiar sunt în imposibilitatea de deplasare, este complicată și solicitantă. Pentru a îngriji un pacient care nu se poate deplasa, avem nevoie de mult timp și efort pentru a-i oferi condiții optime.
Pentru început trebuie examinat amănunțit de către medicul veterinar, cu examenele suplimentare necesare pentru un diagnostic corect și complet. După ce avem un diagnostic și s-a instituit terapia medicamentoasă, este foarte importantă îngrijirea pacientului de către proprietari.
Pentru început trebuie stabilite prioritățile după cum urmează: administrarea medicației recomandate, administrarea unei hrane adecvate taliei, vârstei și afecțiunii pacientului și a apei, toaletarea plăgilor, efectuarea de exerciții fizice pentru menținerea tonusului muscular și articular bun și monitorizarea urinărilor și defecărilor.
Cum îi dăm medicamentele?
Administrarea medicației recomandate se face sub îndrumarea sau chiar de către medicul veterinar, cu urmărirea efectelor acesteia. Administrarea recomandată este cea injectabilă, substanța medicamentoasă ajungând în întregime în organism în doza administrată. Administrarea orală este de evitat, în majoritatea cazurilor doza care ajunge în organism să își facă efectul variază în funcție de starea tubului digestiv, de hrană, de starea mucoasei locale unde se absoarbe medicamentul, iar efectul acestuia poate varia destul de mult. Administrarea orală se face conform recomandărilor medicului veterinar, la orele stabilite și dacă este nevoie se folosește o bucățică de carne în care se ascund pastilele.
La feline administrarea orală a medicamentelor este foarte dificilă, felinele au deprinderea de a mesteca foarte bine hrana și de a o mirosi amănunțit. Dacă simt ceva în neregulă refuză mâncarea, și dacă la mestecat simt un gust străin vor refuza categoric să mai consume hrana. La feline se va evita la maxim administrarea de medicamente pe cale orală. După administrarea medicației fiecărui pacient, acesta trebuie monitorizat pentru urmărirea apariției eventualelor efecte secundare sau adverse.
Continuarea aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply