Ai un câine senior? Îngrijiri specifice, partea III

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Aceasta este partea a IIIa a articolului despre îngrijirea câinelui senior scris de medicul veterinar Mihai Dincă. Prima parte o puteţi citi aici, iar a doua parte este disponibilă aici.
Programul de mișcare
Perioadele de plimbare sunt foarte plăcute pentru un câine. Când este pui și adult are tendința de a merge foarte mult și de a adulmeca diverse mirosuri, de a alerga în parc cu alți câini și de a se juca cu stăpânul cât mai mult posibil. Cu timpul, această dorință de joacă se diminuează și la un moment dat se reduce doar la nevoia de a-și exercita necesitățile fiziologice, apoi grăbindu-se să intre în casă.
Majoritatea animalelor în vârstă suferă de afecțiuni reumatoide în diverse stadii de evoluție, afecțiuni care frecvent trec neobservate inițial, până când organismul unui câine senior nu mai poate compensa și apar manifestările clinice. De cele mai multe ori când apar semne clare, afecțiunea este mai veche, iar organismul a reușit să compenseze neajunsurile. Proprietarul trebuie să țină cont de vârstă și să încetinească pasul la plimbare, plimbările să fie mai aproape de casă, scurte și pe cât posibil fără denivelări mari (scări, borduri etc). Pentru a menține o stare fizică cât mai bună a câinelui trebuie să evităm ca animalul nostru în vârstă să facă efort susținut, nu are voie să alerge, să sară, să se ridice în două picioare cum au câteodată obiceiul, nu este bine să alerge și să se întoarcă brusc.
Pentru un animal senior este foarte solicitant să urce și să coboare scări, din cauza taliei lor tot organismul este solicitat și efortul cel mai mare este pus pe picioarele din spate și pe coloana vertebrală. De cele mai multe ori afecțiunile articulare au forme reumatoide de manifestare, astfel starea generală a articulațiilor este influențată de condițiile meteorologice, de modificările de presiune atmosferică. Este bine să folosim hăinuțe care să acopere spatele câinelui și care să îl ferească de vânt și de ploaie. În mod normal, un câine sănătos și tânăr poate suporta temperaturi scăzute fără probleme, însă nu trebuie să fie ud sau să stea în curent de aer. La animalele în vârstă lucrurile se schimbă și înainte de a ieși la plimbare este recomandat să facem puțină mișcare în casă, mai ales în zilele mai friguroase sau diminețile răcoroase. Cu 10-15 minute înainte să scoatem câinele la plimbare îi facem frecție la nivelul articulațiilor. Cu un șervet/prosop mic se frecționează energic pielea din zona articulațiilor, de la cap spre picioare și apoi invers, fără să sărim nicio articulație. Apoi câțiva pași în casă vor confirma eficiența frecțiilor și, după ce îi punem hăinuța, putem ieși la plimbare.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply