Cadastrul si intabularea

0

Doua notiuni care se subsumeaza conceptului de publicitate imobiliara.

CE SUNT CADASTRUL SI INTABULAREA?

Cadastrul si intabularea reprezinta doua notiuni care se subsumeaza conceptului de publicitate imobiliara. In termeni generici, prin publicitate imobiliara se intelege sistemul prin intermediul caruia se face publica situatia materiala si juridica a imobilelor (terenuri, cladiri etc.).

Sistemul de publicitate imobiliara este constituit pe baza documentatiei cadastrale, care evidentiaza aspectele tehnice ale imobilelor, ajutand la individualizarea acestora prin informatii privind asezarea, marimea, categoria de folosinta, calitatea, in timp ce intabularea vizeaza aspectele materiale ale transmiterii imobilelor privind inscrierea actelor in baza carora se transmite dreptul de proprietate asupra acestora.

DE CE ACTE AM NEVOIE PENTRU A FINALIZA ACESTE DOUA FORMALITATI?

Documentatia cadastrala se intocmeste de catre o persoana fizica sau juridica autorizata pentru executia acestui tip de lucrari pe baza titlului de proprietate asupra imobilului si a schitelor (daca acestea exista) detinute de proprietar.

Astfel realizata, documentatia cadastrala se depune spre avizare la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara in perimetrul caruia se afla situat imobilul.

In vederea intabularii dreptului de proprietate in cartea funciara corespunzatoare, fiecarui imobil ii sunt necesare urmatoarele documente:

• titlul de proprietate (in original sau in copie legalizata);
• documentatia cadastrala avizata de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara;
• cererea de inscriere in cartea funciara;
• dovada platii taxelor aferente inscrierii.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Amalia Stoica, foto: Stock.xchng

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply