Cactușilor le place înghesuiala, înfloresc bine în vase mici

0
ghivece cu flori roșii
Foto: Maria Iliescu
Maria Iliescu, Ploiești, jud. Prahova
Stimată redacție, Datorită studierii diferitelor cărți și reviste, mai ales a revistei Practic Idei și a activității practice desfășurate în domeniul cultivării plantelor, am acumulat de-a lungul anilor experiență, care mă ajută să obțin rezultate din ce în ce mai bune. În acest articol voi povesti cum cultiv eu cactușii, cu toate că sunt incomozi, ne înțeapă, provoacă neplăceri, dar splendoarea florilor ne face să uităm totul foarte repede.
Și eu la început mă feream de ei, până într-o zi când am fost la o prietenă care avea cactușii înfloriți, mi-a explicat cum se îngrijesc, mi-a oferit câțiva și de atunci nu am mai renunțat la cactuși. Cactușii sunt plante deosebite, care se cultivă ușor, nu sunt pretențioase, cresc în pământ și mai sărac, fac flori foarte frumoase, viu colorate și care durează unele numai 24 de ore, dar înfloresc toată vara, le place soarele și lumina, dar se supără dacă le schimbăm poziția ghiveciului. Eu am 25 de ghivece cu cactuși, majoritatea care fac flori de culoare roșie, galbenă, roz, portocalie, mov și albe. Îi înmulțesc prin separarea lăstarilor tineri, la începutul verii, de lângă planta mamă cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, pudrez locul de unde au fost tăiați cu praf de cenușă, las plăntuța două zile, apoi o sădesc într-un ghiveci perforat, pun pietriș pe fund, pentru a se scurge ușor apa, adaug pământ de grădină, amestecat cu pământ de frunze, praf de cărămidă sau de cărbune și nisip, după care plantez lăstarul în ghiveci, îi pun apă și-l trec la umbră cam două luni. Folosesc ghivece numai din material plastic sau de pământ, nu prea înalte și mai mici; cactușilor le place înghesuiala pentru o înflorire bo-
gată. După 2 luni și pe acești cactuși tineri îi așez lângă plantele mature, în fața casei orientate spre sud, unde au soare și lumină din belșug, le administrez apă și îngrășământ de păsări macerat, o dată la 3 săptămâni. Vara ud zilnic cactușii cu apă de ploaie, primăvara și toamna îi ud mai rar și iarna nu-i mai ud. Pe lângă aceste îngrijiri, eu le smulg buruienile care cresc în ghiveci, afânez pământul, înlătur florile ofilite și verific dacă au apărut ceva dăunători. Așa am reușit să am cactuși frumoși, să-mi înfrumusețez grădina și să ofer și prietenelor. Transplantarea o fac la 3-4 ani, primăvara. La sfârșitul lunii octombrie și chiar la jumătatea lunii noiembrie, depinde cum este timpul, stropesc preventiv toate plantele împotriva păianjenului roșu, încep să depozitez cactușii pe holul casei, sub o bancă unde au temperatură de 5-10 grade Celsius, nu-i mai ud până în luna martie când încep udatul mai rar, iar după 23 aprilie toate plantele sunt transferate în grădină pe rafturi, la locul stabilit. Din re-cunoștință pentru modul în care le îngrijesc, ele mă răsplătesc printr-o abun-dență de flori. Și begoniilor decorative le-am acordat aceeași atenție. Vara le așez pe jardiniere la umbră și adăpost, ferite de curenții de aer rece și vânt, dar ferite și de razele solare, le-am udat numai când pământul a fost aproape uscat, le-am administrat îngrășământ din trei în trei săptămâni, le-am curățat de frunzele ofilite și le-am șters de praf dacă a fost necesar. Iarna le transfer în casă, le ud numai în farfurioară și le mai tund dacă au crescut prea mult. Primăvara le replantez sau le completez pământul de la suprafața ghiveciului, apoi le duc și pe ele afară. În acest mod reușesc să am și câteva plante decorative, cu frunze mari și floricele mici. În încheiere, mulțumesc pentru premiul acordat articolului apărut în revista nr. 5/2013 la pag. 48 și urez tuturor o toamnă cât mai bogată!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply