Cactușii preferă lumina intensă, naturală

0
Foto: Maria Todireanu
Maria Todireanu, loc. Roman, jud. Neamt
Dragă redacție,
V-am scris de multe ori, am participat la nenumărate concursuri pe care le-ați organizat și de foarte multe ori am câștigat cu articolele trimise, motiv care mă face să cred că sunt utilă și îmi dă puterea și curajul să vă scriu din nou. De aceea vreau să vă vorbesc de frumoasele mele ghemotoace cu spini și flori, cactușii, plante spectaculoase, atât prin înfățișare cât și prin capacitatea de adaptare la condițiile de mediu extrem de variate.
Lumea cactușilor cuprinde o diversitate de forme, de culori și mărimi, unele mai caraghioase decât altele. Dacă îi comparăm cu alte plante ornamentale de apartament aceștia prezintă nenumărate avantaje, se întrețin ușor, nu sunt pretențioși, preferă înghesuiala, ghivecele din plastic de dimensiuni mici, cu orificiu suficient de mare pentru scurgerea apei; pe fundul vasului se pune un strat de nisip (pentru un drenaj mai bun), apoi pământ pentru flori sau pământ de pădure. Este recomandat ca măcar o dată la 2-3 ani pământul să fie schimbat, perioada cea mai bună este primăvara, după ce ies din perioada de repaus, dacă considerați că planta a crescut se poate schimba și vasul.
Lumina este esențială pentru aceste plante, preferă lumina intensă, naturală, mai ales în sezonul rece când este mai puțin soare. Nu numai că lumina este importantă pentru a avea o plantă sănătoasă, dar este principala responsabilitate pentru înflorire, nu înflorește dacă nu are suficientă lumină. În perioada de înflorire se folosesc îngrășăminte speciale pentru cactuși, o dată la 2 săptămâni. O importanță deosebită o are și udatul plantelor. Primăvara și toamna se udă dimineața, la interval de 4-5 zile, vara udatul se face seara, după asfințitul soarelui, zilnic, iar iarna se udă foarte rar, când pământul este uscat, chiar o dată pe lună; udatul excesiv dăunează plantei și poate duce chiar la moartea acesteia. Apa cu care uzi cactușii este recomandat să fie apă de ploaie. În perioada de creștere preferă temperaturi cuprinse între 20-25ºC și aer uscat, iar în sezonul rece temperaturile să fie cuprinse între 5-12ºC, ferite de îngheț, camera în care sunt așezați cactușii trebuie aerisită, dar plantele ferite de curentul de aer rece care pătrunde în cameră. Vă doresc mult bine tuturor și plante frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply