Cactuși sud-americani I

0
Echinocereus salm-dychianus
Arhiva personală
Petrea Chiru, Galați
Stimată redacție,
De data aceasta vă prezint în cele ce urmează 4 specii cu flori mari, superbe, originare de pe continentul sud-american, nepretențioase, ca toți cactusii, de fapt. Dacă Mexicul este „patria cactușilor”, America de Sud este „continentul-mamă” al lor.
1. Lobivia hertrichiana (Echinopsis hertrichiana), cu origini în Bolivia, Peru și Argentina, la altitudini între 3000-3500 m. Denumirea genului botanic provine din anagramarea statului Bolivia, iar cel al speciei de la botanistul american, William Hertrich. Este o specie diurnă, floarea, care ține 3-4 zile, se închide noaptea. Are până la 10 cm diametru și în afara acestui roșu-aprins, sunt și varietăți roz, portocaliu și galben. Se fertilizează cu îngrășământ cu mult potasiu (K), din primăvara până toamna, după o udare (pentru o dispersie uniformă a fertilizantului). Iarna rezistă până la 3 grade Celsius, când nu se udă. Nu agreează calcarul, care poate fi contracarat cu un fertilizant ușor acid sau oțet alimentar (1 lingură la 1 l de apă). Se înmulțește prin lăstari (pui) care se plantează direct în ghiveci după 1-2 zile, timp în care se vindecă cicatricea desprinderii de planta-mamă. Așa se înmulțesc și următoarele specii pe care vi le prezint.
2. Echinocereus salm-dychianus, originar din Mexic, are denumirea genului împrumutată de la grecescul „echinos” (arici) și „cereus” (coloană), iar specia îl are ca „naș” pe contele Josef de Salm-Dyck, care în sera castelului său (lânga Dusseldorf) avea o colecție de cactuși despre care a scris două cărți (1835 și 1850). Lăstărește foarte mult, tulpinile sunt cilindrice cu diametru de 3 cm, au tendința de a crește vertical până la 25 cm și sunt verzi-deschis. Bobocii sunt acoperiți cu puf maroniu, iar florile roșu-portocaliu cu diametru de peste 5 cm sunt tot diurne pentru câteva zile.
Continuarea acestui articol o puteți găsi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply