Căciulițe cu dichis pentru nepoți

1

Maria Sălăjan, Baia-Mare, jud. Maramureș
Stimată redacție,
Crăciunul este sărbătoarea cea mai iubită în familia mea. Sunt născută pe 23 decembrie, dar amân sărbătorirea pentru ziua următoare.
Pentru sărbători, facem curățenie generală în casă. Este un obicei din moși strămoși, mai ales că vine preotul să ne sfințească și casa, în fiecare an, până la Bobotează. De Crăciun facem bucate tradiționale, nu lipsesc niciodată sarmalele și cârnații afumați. Din noiembrie am început să fac diferite produse unicat pentru Crăciun, ca să trimit și nepoților în Spania.
Pentru coronița de Crăciun am luat din grădinița mea niște conuri de brad, am cumpărat niște frunze colorate cu formă mai aparte, de lampion, o bucată de panglică din mătase cu motive specifice de Crăciun, ramuri de brad artificial, niște sârmă și niște material verde. Am făcut un cerc de sârmă pe care am înfășurat materialul, l-am învârtit pe cerc să pară mai bogat, am legat ramuri de brad artificial, apoi conurile de brad cu sârmă (înainte să le agăț le-am colorat cu maro), am pus după aceea panglică de mătase, și sus am pus o altă fundiță aurie, apoi am legat și frunzele roșii cu formă de lampion. Atenție, aceste ultime elemente sunt mai fragile și trebuie manevrate mai cu atenție. Această coroniță poate fi făcută și cu globuri mici, șiraguri de mărgele sau clopoței, steluțe, de preferință roșii sau argintii. Coronița poate fi făcută și din ramuri de brad naturale.

decoratiuni de iarna
Foto: Maria Sălăjan
Le-am croit nepoților mei căciulițe din deșeuri de material textil, rămas de la croitorie. Am avut niște material roșu și alb, rămas de la confecționarea unor haine, lână albă și niște ornamente de aplicat pe ele. Am făcut căciulile în triunghi, le-am cusut, le-am aplicat marginea albă la bază, apoi ornamentul, iar la vârf, sus, le-am pus pampon. Ornamentele pot fi unele din fetru, cumpărate, cu modelul imprimat ca atare, sau abțibilduri în relief cu motive de sezon, care se găsesc în librării. Decorațiunile din fetru se cos pe margine discret. În cazul abțibildurilor, nu te baza pe lipiciul lor, execută două cusături în partea de sus și de jos, cu ață asortată. Căciulile mele au ieșit frumoase și am trimis deja pachetul în Spania, ca să ajungă până de Moș Nicolae și Crăciun la cei 2 nepoți. În țară, vând căciulile cu 7-8 lei și adun bănuții pentru cadouri. Crăciun fericit! La mulți ani!
Foto: Maria Sălăjan

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Căciuliţe cu bobiţe | Revista Practic idei

Leave A Reply