Ca să înflorească bine, lasă spațiu între firele de Callistephus chinensis

0

Maria Iosip, Galați
Dragă redacție,
Vă prezint o floare populară. Trecem zilnic pe lângă ea, înlăturăm buruienile din preajmă, afânăm pământul, o mângâiem și o udăm.
Face parte din peisaj, din viața noastră și o știm acolo, pe baricade. Are culori variate: mov-lavandă, galben, roșu, roz, grena și este foarte frumoasă. M-am hotărât ca prin intermediul revistei să o punem în evidență, să ne reamintim de ea. Se spune că este floarea cu cea mai frumoasă cunună de petale.
Ochiul boului (Callistephus chinensis, pe numele său științific) face parte din familia Asteraceae și în mediul popular este cunoscută sub denumirea de ruji de toamnă. Denumirea vine de la cuvintele grecești calistos – cea mai frumoasă și stephos – cunună, aluzie la aspectul florii. Înflorește de la începutul lunii iulie până târziu, toamna. Frunzele bazale sunt pețilolate, spatulate. Floarea însă este globuloasă, compactă cu un rând de petale sau mai multe, bătute, îi spunem noi.
Am observat că nu-i plac solurile uscate, dar nici cele umede; îi place soarele, dar se dezvoltă frumos și la semiumbră. Plantată lângă cărarea de piatră nu i-a priit și încet-încet a dispărut. Pentru a avea flori frumoase de ochiul boului, este bine să le plantăm rare, fiecare floare să aibă spațiul ei, minim. Udarea se va face dimineața, la prima oră și seara cât mai târziu.
Se înmulțește numai prin semințe, împrăștiate cât mai rare. Semințele le putem obține de la plante viguroase. Există soiuri înalte, de până la 80-100 cm, soiuri medii și soiuri pitice.
Prezintă și efecte terapeutice. Cel mai mare efect îl obținem cu florile violet, utilizate în depresii, insuficiență cardiacă, dureri de cap. Facem un amestec de părți egale de petale de: ochiul boului, flori de mușețel, păducel și talpa gâștii. Infuzia se bea în 3 reprize la o oră după masă, în cure de 15 zile cu pauză de 10 zile între cure. Ochiul boului are pretenții reduse, nu este fragilă, dar are nevoie de puțină atenție. Este o încântare să o avem în grădiniță datorită coloritului!
Să o prețuim așadar, fiindcă merită cu prisosință acest lucru. O toamnă frumoasă, în continuare și vă mulțumesc pentru tot ce faceți, că faceți bine!
Foto: Maria Iosip

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply