Ca să ai beneficii, oferă șinșilelor adăposturi confortabile (II)

0

Vă prezint în rândurile următoare câteva aspecte legate de creșterea șinșilei în captivitate, în cadrul unei crescătorii organizate, afacere care aduce venituri bune.
În cadrul crescătoriilor de șinșile pentru valorificarea blănii, având în vedere că se caută ajungerea la un număr mare de exemplare, acestea se întrețin în cuști suprapuse. Sunt necesare două tipuri de cuști în fiecare crescătorie: unul pentru reproducători și unul pentru tineret și animale care se vor sacrifica.
Cuștile pentru șinșile sunt confecționate din plasă de sârmă sudată cu diametrul de 1,4 mm. Plasa de sârmă care constituie pardoseala cuștii are ochiurile de 13×25 mm, cea pentru ceilalți pereți are ochiurile  19×19 mm la cuștile pentru reproducători și de 25×25 mm la cuștile pentru tineret.
Există mai multe tipuri de cuști, care se diferențiază prin construcția pardoselei: unele modele au un sertar din tablă plin cu talaș având rol de absorbție a urinei. Aceste cuști sunt confortabile și sigure pentru animal care are astfel și o mai bună protecție împotriva frigului. Dezavantajul modelului constă în faptul că este mai greu să se întrețină curățenia în cuști, mai ales în cazul crescătoriilor cu efective mari.
O altă soluție constă în realizarea cuștilor cu pardoseala din plasă de sârmă sudată. Acestea sunt mai puțin confortabile, dar permit dejecțiilor să cadă prin ochiurile plasei fie în jgheaburi special amenajate sub cuști, care se curăță ușor, fie în sertare individuale din tablă situate sub fiecare cușcă; acest tip e mai puțin indicat deoarece manipularea sertarelor produce zgomot deranjant pentru animale și necesită mai mult timp.
Pentru confecționarea cuștilor se poate folosi doar plasă de sârmă sudată, plasa de sârmă împletită provoacă afecțiuni ale membrelor animalelor.
Cuștile folosite pentru  reproducători sunt grupate în baterii a câte 5 compartimente fiecare, fiind unite cu un culoar care, printr-o deschizătură circulară cu diametrul de 7 cm permite comunicarea masculului cu compartimentele femelelor. Familia de șinșile care ocupă o cușcă formată din 5 compartimente separate plus culoarul masculului este alcătută din 5 femele și un mascul.
Articolul continuă cu partea a doua!
Ioan Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply