Butășirea în arboricultură și dendrologie (II)

0

Butașul este o porțiune dintr-o ramură vegetală în plină dezvoltare (cu frunze și muguri) care diferă de la arbori la arbuști, la plante anuale, cât și perene.
Caută prima parte a articolului aici!
Partea superioară a butașului trebuie să rămână la suprafață, doi-trei muguri viabili, care ulterior se vor acoperi cu ocazia bilonării. Se fac controale prin sondaj a butașilor privind înrădăcinarea acestora.
Butășirea se aplică la speciile arboricole, arbuști, liane, cât și la plante bienale și perene. Arborii mai cunoscuți la care se execută butășirea cu bune rezultate sunt: plop (Populus communis), arțar (Acer negundo) și toate plantanoidele, salcâm (Acacia sp.), salcâm galben (Laburnum anagyroides) și albastru, salcia (Salix) și toate derivatele ei ca: globosa și pendula, dud (Morus alba și nigra), cât și Sophora japonica – mălinul. La toți acești arbori ornamentali, butașul trebuie să aibă 40 cm.
Butășirea se aplică în dendrologie și lianelor. La acești arbuști, dimensiunea butașilor este de la 15 cm la 30 cm, astfel: la iasomie 25-30 cm, la Forsythia 20-25 cm, la Spiraea 15-20 cm, la Symphoricarpos cu cele două variante orbiculatus (fructe alb rotunde) și racemosus (cu fructe mici roșii) 30 cm, la gutui japonez (Cydonia) 25-30 cm, la rodia (Punica granata) care s-a adaptat în zona temperată butașii sunt de 25-30 cm. Rodia se poate înmulți și prin butași puși la înrădăcinat în borcane, sticle cu apă, dar numai în timpul verii. La Buxus sempervirens și Euonymus, butașii sunt de 10-15 cm, la soc (Sambucus sp.) și Tamarix sp. butașii au 20-25 cm, iar la Ilex hiberica (cel cu fructe ornamentale), butașii sunt de 15-20 cm. De reținut că Hibiscus syriacus se înmulțește prin semințe, cel mai adesea, dar se poate recurge și la butășire.
Butășirea lianelor se face obligatoriu în biloane sau mușuroaie. Operațiunea aceasta se poate executa toamna sau primăvara timpuriu. Iată care sunt dimensiunile recomandate pentru butași, în acest caz: Tecoma radicans și speciile derivate, ­20-30 cm, glicina (Wisteria) 30-40 cm, Lonicera tatarica 20-30 cm, clematitele (Clematis) butași scurți de 20-30 cm, neapărat cu bilonare, fiind sensibilă la geruri mari, Ampelopsis veitchii sau Parthenocissus tricuspidata (viță canadiană) – 40 cm, hrișca urcătoare (Poligonum sp.) 30-40 cm. Pentru înrădăcinare, butășirea se execută primăvara sau toamna la formele de plante tărâtoare ca iederă (Hedera helix) și brebenoc ori saschiu (Vinca major), la ambele făcându-se butași de 15-20 cm.
Acelor cititori ai revistei care vor să obțină o armonie peisagistică, dar cu un „consum” financiar mic, le recomand butășirea. Tuturor celor interesați de această îndeletnicire vă doresc succes în asigurarea materialului horticol săditor pentru anii ce vor veni. Numai bine vă doresc!
Nicolae Cristea, Constanța

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply