Bulgaria, frumoasa Balcanilor – partea II

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Revenim cu partea a IIa din materialul publicat aici.
Felicia Vanea, Bucureşti
La intrare ești fermecat de porțile mănăstirii care au arcade împodobite cu fresce. Complexul monahal cuprinde o biserică în centru, un turn de veghe – Turnul lui Hreliov, peste 300 de chilii, patru capele, stăreția, bucătăria, biblioteca ce cuprinde 16.000 de cărți, camera de oaspeți. Aici se găsește o colecție valoroasă de manuscrise vechi și documente, hrisoave, icoane, bijuterii, covoare, obiecte din fier forjat și o expoziție etnografică de țesături, Crucea lui Rafail. Frumoasa pictură a mănăstirii a fost realizată între anii 1840-1848, și la fresce predomină albastrul. De-a lungul timpului, mănăstirea a suferit multe schimbări. A fost distrusă de turci în sec. al XV lea și până în sec. al XIX-lea, a suferit incendii și a fost părăsită de mulți monahi. Restaurarea ei a durat mai bine de 30 ani, în perioada mișcării de Refacere Națională (1833-1847).
Frumoasa mănăstire Rila a fost declarată monument istoric și architectural național în anul 1976, iar din anul 1983 se află pe lista Patrimoniului Universal Cultural Unesco. Este unică prin structura arhitecturală și alcătuire, structura piramidală, fiind construită prin aranjarea a 10 rânduri de arce, unele peste altele, pe o suprafață octogonală, susținută de 4 arce masive, pe o bază de formă pătrată, o construcție cu înălțimea de 22 m, ce a rezistat mai bine de un secol. Chiliile, de asemenea, veți observa că au o arhitectură unică, verande mari, spațioase, tablouri, mobilier, decorațiuni sculptate în lemn. În incinta mănăstirii se află 30 ateliere de pictură, un spital, fermă de produse lactate. Brutăria mănăstirii este renumită pentru delicioasele „mekitsi”, niște produse alimentare asemănătoare cu scovergile noastre, ce pot fi servite cu dulceață.
Munții Rila adăpostesc și cele șapte lacuri situate la înălțimi de peste 2500 m altitudine: Salzata, Okoto, Babreka, Bliznaka, Trilistni-ka, Ribno, Dolnoto. Mănăstirea Rila este cea mai cunoscută lavră a Balcanilor, o bijuterie, o comoară neprețuită pentru toți cei ce o vizitează!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply