Bryophyllum este o curiozitate în lumea plantelor

0
Alina El Mokdad
Concurent: Margareta-Livia Acob, Timișoara, jud. Timiș
Stimată redacție,
În nr. 8/2011 al revistei, la pagina 73, doamna Alina El Mokdad din Măgurele, jud. Ilfov, întreba cum se numește floarea dânsei și îi răspund.
Această floare se numește Bryophyllum calycinum și este o curiozitate în lumea plantelor, prin faptul că se înmulțește prin mugurii care se formează pe marginea frunzelor. Aceștia cad pe pământ și se înrădăcinează, dând naștere la noi plante și în ghiveciul propriu și în cele învecinate, chiar și în borcane cu alte plante puse la înrădăcinat în apă, invadând tot ce se poate de pe pervazul unei ferestre îndreptate spre est, pe care în final o acoperă întunecând încăperea.
Din punctul de vedere al clasificării face parte din plantele superioare (angiosperme) – dar din ramura de la baza acestora, Rosigenae, ordinul Rosales, care cuprinde plante ierboase, lemnoase sau suculente.
Bryophyllum face parte din familia Crassulaceae, care sunt plante ierboase, suculente și cu caractere xerofitice, adică sunt de tipul cactușilor, adaptate la secetă (în sol și în aer), frunzele fiind foarte groase și suculente, tulpina la început cărnoasă (în timp se lemnifică pentru a susține greutatea frunzelor) și în final tija florală.
Ca înălțime, la momentul maxim al înfloririi (în al doilea an) în ghivece, ajunge la înălțimea de 1,5-2 m. Planta este originară din zonele tropicale, insula Madagascar, iar varianta calycinum pe care am avut-o și eu, are flori mici, albe, dispuse într-o inflorescență cimoasă, tulpina dreaptă neramificată și rădăcina fibroasă, foarte bine dezvoltată. Este spectaculoasă prin frunzele mari, cărnoase, lucioase, lung pețiolate, de formă eliptică și, bineînțeles, prin modul unic de înmulțire.
Nu este o plantă pretențioasă în ceea ce privește apa și solul, însă nu suportă temperaturile negative (ca și cactușii), deoarece îngheață apa din frunze și moare. Iernarea se face în sere la temperaturi de aproximativ 10 grade Celsius, luminoase și cu umiditate moderată.
În ceea ce privește înmulțirea, se adună mugurii de pe frunze și se pun în pământ – dacă, evident, nu cad singuri – se udă și începe formarea junglei. Pe lângă specia menționată mai sus (calycinum) botanica mai menționează niște specii și anume: Bryophyllum  tubulifornum cu flori roșii și cu frunzele de formă tubulară, Bryophyllum daigremontianum cu flori roz-galbene, Bryophyllum pinnatum și Bryophyllum crenatum (acestea două din urmă având frunze penate sau crenate). Mult succes cu această plantă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply