Broscuțele vor porumb fiert

0
broasca testoasa
Foto: Silvia Buru
Silvia Buru, loc. Pitești, jud. Argeș
Dragă redacție,
Am fost plăcut surprinsă să aflu că printre cititorii revistei se află persoane care au aceeași pasiune ca si mine …broscuțele țestoase. Doresc să împărtășesc cititorilor din experiența mea legată de îngrijirea acestor minunate vietăți.
Eu și prietenul meu avem două broscuțe țestoase: Bubble (3 ani) și Trouble (2 ani). Încă nu suntem siguri care e mascul și care e femelă, asta pentru că în cazul broscuțelor lucrurile sunt mai complicate și nu putem afla cu certitudine acest lucru decât atunci când broscuțele vor avea 4-5 ani.
Avem totuși o bănuială că Bubble e fetiță, iar Trouble este băiat, iar asta pentru că broscuța cea mare a crescut mult mai repede, iar atunci când avea vârsta celei mici era mult mai dezvoltată decât e Trouble acum și, știind că femelele sunt mai mari, am tras această concluzie.
Unii crescători spun că îți poți da seama după forma plastronului, la masculi este mai bombat, iar la femele este mai aplatizat sau după lungimea cozii, la masculi coada fiind mai lungă.
Legat de hrana broscuțelor, vă pot spune că acestea nu sunt foarte pretențioase, dacă știi cum să le înveți. Bubble și Trouble mănâncă morcovi, castraveți, măr, salată, cireșe (fără sâmburi). Rareori le dăm și puțină banană, dar doar cât să guste, deoarece potasiul din banane în cantități mari le poate face rău. Adoră să mănânce porumb fiert, dar e de preferat cel natural, nu cel din conservă. Dacă totuși le dați porumb din conservă, cum facem și noi uneori, aveți grijă să nu se altereze stând la frigider după ce ați deschis conserva. Gustați-l înainte să îl dați broscuțelor țestoase.
Noi le mai cumpărăm și mâncare specială de la petshop: gammarus, un fel de pufuleți speciali pentru broscuțe sau inimă de vită. Broscuțele sunt foarte lacome și ar mânca non-stop, însă nu e bine să cedați insistențelor acestora. Noi le dăm să mănânce de două ori pe zi, dimineața și seara, la o masă le dăm legume sau fructe, iar la cealaltă gammarus sau alte tipuri de hrană specială.
Dacă hrana este bogată în vitamine, broscuțele nu au nevoie de alte suplimente. Pe timpul iernii eu le mai pun în acvariu vitaminele A și D, se găsesc în flacon la petshop și sunt speciale pentru broscuțe. Am început să le dăm după o experiență neplăcută: când Trouble era mic, s-a îmbolnăvit din cauza unei carențe de vitamina A și putea să moară. Am cunoștințe care au pierdut broscuța din cauza acestei boli, care se manifestă prin umflarea ochilor, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate.
Am înțeles că pot apărea și alte probleme cum ar fi afecțiuni ale pielii, dar cum nu m-am confruntat cu aceste probleme, nu vă pot da detalii.
Vă doresc succes în creșterea broscuțelor și să aveți parte de animale sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply