Broaștele țestoase au nevoie de minim o lună de hibernare

4
Fotolia
Concurent: medic veterinar Mihai Dincă, București
Stimați cititori,
Așa cum am promis, revin cu alte detalii despre broaștele țestoase și, mai exact, despre hibernarea acestora, deoarece am intrat în anotimpul rece și este bine să fim pregătiți pentru schimbările prin care vor trece animăluțele noastre.
Broaștele țestoase, alături de pești și toate celelalte reptile, sunt animale cu temperatura corpului variabilă (poikilotermice).
Pentru asigurarea unei tem­­­­peraturi corespunzătoare organismului, țestoasele au nevoie de anumite condiții, în afara cărora nu pot trăi. Astfel, când este necesară o temperatură mai ridicată, se expun la băile de soare sau se deplasează dintr-un loc în altul în ritm alert. Când se expun la soare, broaștele țestoase se urcă pe stânci sau copaci înclinați, unde stau nemișcate o perioadă lungă de timp, absorbind cantitatea de căldură necesară.
În situația în care creștem broaște țestoase în acvarii sau în zone amenajate natural și destinate acestui scop, este bine să le asigurăm suporturi înclinate pentru însorirea necesară. De asemenea, prin însorire, pe lângă căldură, mai beneficiază și de razele ultraviolete, deosebit de necesare sterilizării corpului, eliminării unor paraziți acvatici și mai ales producerii compușilor indispensabili osificării. Atunci când temperatura corporală este prea mare, țestoasele, pentru a-și regla temperatura caută locuri umbroase sau plonjează în apă. O altă posibilitate de reglare a temperaturii corporale este prin creșterea voluntară a respirației și modificarea ritmului cardiac. Astfel, în condițiile în care temperatura este prea ridicată, ritmul cardiac se reduce, iar circulația sângelui este mai lentă, spre deosebire de situația în care temperatura trebuie să crească, ritmul cardiac crește, iar circulația sângelui se face mult mai rapid.
Hibernarea. Necesitatea ca broaștele țestoase să beneficieze de repaus la temperaturi scăzute sau ridicate joacă un rol determinant în protecția organismului, considerent pentru care, în condițiile creșterii în captivitate, este necesar să le oferim atât locuri așa-zis calde, cât și zone reci, care să asigure confortul de temperatură cerut de corpul acestora. În funcție de temperatura mediului înconjurător, broaștele țestoase au o activitate mai mult sau mai puțin intensă.
În captivitate, broaștele țestoase acvatice pot hiberna fără riscuri afară, pe fundul unui bazin a cărui adâncime să fie minim 60 cm, pentru a nu fi prinse de îngheț. În condițiile unui climat temperat, hibernarea broaștelor țestoase se poate asigura cu foarte mici eforturi. În primul rând, trebuie să avem grijă de broaștele țestoase tinere, care, în perioada de hibernare pot fi victimele rozătoarelor, îndeosebi până la vârsta de 6-7 ani, când dimensiunile sunt mai mici și învelișul mai puțin consolidat.
Pentru a descuraja prădătorii, cuibul care va constitui locul de hibernare trebuie protejat cu un grilaj din plasă de sârmă, care să împiedice orice trecere a unor intruși. Pentru a proteja cuibul de hibernare de temperaturi foarte scăzute, este indicat ca acesta să fie acoperit cu paie, frunze, fân, pământ sau alte componente, pe o rază de circa 100 cm.
Unii indivizi aparținând broaștelor țestoase acvatice hibernează destul de ușor și afară din apă, dacă beneficiază de o grămadă de paie amplasate în apropierea bazinului sau dacă există alt spațiu în care să-și găsească un adăpost cu temperatură constantă. Este bine, dacă este posibil, să lăsăm broasca să-și aleagă locul de hibernare, dar în acest sens să-i oferim pe cât posibil mai multe variante.
În cazul în care nu putem asigura condiții corespunzătoare pentru hibernare, este mai bine să menținem broaștele țestoase în semihibernare artificială controlată. Trebuie însă să ținem seama de perioada în care în mod normal hibernează și să-i asigurăm condiții care să-i ofere posibilitatea de a se adăposti. În acest sens, se poate asigura un cuib de pământ pe care-l protejăm la exterior de prezența altor animale printr-o plasă de sârmă deasă. Momentul în care broaștele țestoase intră în hibernare și durata acesteia sunt dependente de evoluția temperaturii exterioare. Acest moment este sesizabil dacă urmărim activitatea țestoaselor, deoarece, odată cu scăderea temperaturii în mod progresiv, devin din ce în ce mai puțin acvatice, consumă hrană la intervale tot mai lungi, iar când temperatura scade sub 10-12 grade Celsius, ele nu mai consumă deloc; broaștele țestoase hibernează în mod obișnuit din septembrie și până în martie-aprilie.
Durata hibernării. Este necesar ca broaștele țestoase să hiberneze minim 4-5 săptămâni, chiar dacă le oferim condiții corespunzătoare de activitate prelungită, iar acest lucru se poate asigura prin scăderea treptată a temperaturii la valori de 10-12 grade Celsius. Hibernarea le conferă o rezistență mai bună, ce va permite să înceapă un nou ciclu într-un stadiu mai viguros și cu performanțe de reproducție corespunzătoare.
Pregătirea pentru hibernare. Pe durata hibernării broaștele țestoase nu se hrănesc, iar acoperirea nevoilor organismului în această perioadă se face pe baza rezervelor acumulate în organism din perioada de activitate intensă. Pe durata pregătirii animalului pentru hibernare se va trece și la un regim alimentar adecvat, cu zile de post alternând cu altele de hrănire normală, iar spre finele perioadei de pregătire, cu zile în care nu se vor administra alimente, pentru a obliga organismul la o evacuare cât mai completă a tubului digestiv. Pentru eliminarea corespunzătoare a tubului digestiv și evitarea proceselor de fermentație în perioada hibernării, este indicat ca broaștele țestoase să fie pregătite din timp în acest sens. Astfel, după zilele de post impuse broaștelor țestoase, ele se vor introduce în băi de apă călduță (26-30 grade Celsius), timp de 10-12 minute, în mai multe reprize. Acest procedeu se va repeta timp de câteva zile, provocând astfel evacuarea totală a conținutului tubului digestiv. Broaștele țestoase care au fost supuse tratamentului de pregătire pentru hibernare și vor fi găzduite în continuare în locuințe, trebuie să le introducem în cutii de lemn sau în mici acvarii amenajate special în acest sens. Pentru broaștele țestoase acvatice tinere, acvariul poate conține apă într-un strat de circa 1 cm, ceea ce conduce la o scădere a duratei de hibernare, care obișnuit se va extinde pe intervalul noiembrie-martie.
Temperatura ideală de hibernare este cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius, dar numai atunci când ea se păstrează constantă, lucru destul de greu de realizat. În cazul unor variații mari de temperatură, broaștele țestoase se trezesc din hibernare prematur și riscă să-și epuizeze rezervele. Nici scăderea temperaturii cu câteva grade Celsius nu este o soluție, animalele având același sfârșit tragic, moartea prin îngheț.
Fotolia
Pentru trecerea broaștelor țestoase de la stadiul de hibernare la cel de activitate, regulile sunt relativ aceleași cu cele preconizate la intrarea în hibernare. Astfel, reclimatizarea se va face în mod progresiv, atât din punct de vedere al evoluției temperaturii, cât și al administrării hranei. În acest ultim caz, se vor folosi în mod treptat alimente bogate în calciu, vitamine, precum și suculente, pentru o rehidratare rapidă. Dacă broaștele țestoase au hibernat în grădină sau în locuri special amenajate, se vor scoate din aceste adăposturi și vor fi ținute la temperatură constantă un pic mai mare câteva zile la rând, apoi crescută progresiv. Când în grădină avem amenajate sere, se pot scoate mai repede din adăposturile de hibernare și introduse aici, unde vor beneficia de condiții corespunzătoare pentru trecerea treptată la o activitate normală.
Reproducerea țestoaselor. Rețineți că masculii sunt în general mai precoce comparativ cu femelele, diferența putând fi de unul sau chiar mai mulți ani. Cele mai precoce sunt broaștele țestoase cu tâmple roșii (6-20 ani).
În mediul natural, broaștele țestoase, în perioada de reproducere, au un comportament teritorial foarte bine marcat, pe care îl păstrează cu strictețe toată viața. Ele nu se vor reproduce dacă nu le vom crea condiții care să copieze cât de cât pe cele din zonele cadrului natural.
O dată cu apropierea mo­men­tului împerecherii, dacă se cresc mai mulți indivizi la un loc, masculii încep să se bată pentru câștigarea partenerei. Ei execută adevărate parade nupțiale în fața femelelor, deplasându-se în forță, atingându-se de nenumărate ori de carapacea partenerei, făcând-o să vibreze, scărpinând ușor bărbia femelei cu ajutorul membrelor anterioare, mușcă uneori femela, se învârt în cerc în jurul sau în fața acesteia etc. De asemenea, la unele specii, masculul emite niște sunete care seamănă mai degrabă cu un scâncet prin care imploră acceptul femelei sau execută mișcări de lateralitate a capului, până la acordul partenerei.
Perioada împerecherii. În condițiile de la noi din țară s-a constatat că are loc de primăvara până la finele verii, în funcție de temperatura exterioară, cu toate că în captivitate s-a constatat că broaștele țestoase se pot reproduce pe tot parcursul anului, însă cu frecvența cea mai mare la începutul verii. La broaștele țestoase acvatice, împerecherea are loc în apă, unde masculul înoată pe spatele femelei și rămâne în această poziție mai bine de o oră, agățându-se de carapacea acesteia.
Depunerea ouălor are loc la circa 8-10 săptămâni după împerechere, în funcție de temperatura mediului ambiant și de specie. Unele specii de țestoase au posibilitatea de depunere a ouălor în mai multe reprize, pe durata aceluiași sezon. Înainte de depunerea ouălor, broaștele țestoase femele aleg locurile cele mai corespunzătoare, specifice zonelor în care trăiesc sau a celor în care se reproduc. După depunerea ouălor, broasca le acoperă cu pământ, pentru mascarea teritoriului. Broaștele țestoase nu au niciun fel de grijă de cuib și respectiv de viitorii produși, instinctul matern fiind inexistent. Durata incubării prezintă o variabilitate foarte mare, cuprinsă între 60 și 150 de zile și depinde, pe lângă condițiile de mediu și de specie și chiar de individ.
Determinarea sexelor depinde de temperatura de incubație. La broasca țestoasă temperatura optimă pentru obținerea ambelor sexe în proporții relativ egale, este de 29 grade Celsius, iar dacă aceasta este mai mică, se vor obține mai mulți masculi, în schimb, peste această temperatură, vor fi mai multe femele.
Ouăle depuse de broaștele țestoase au mărimi și forme diferite, în funcție de specie, dar cu structură relativ asemănătoare cu cea a ouălor de pasăre. Se deosebesc de acestea în primul rând prin aspectul pergamentos al cojii și o suplețe mai mare a acesteia. Puii născuți au carapacea relativ moale, dar ea se întărește o dată cu înaintarea în vârstă. Odată terminată dezvoltarea viitorului produs, acesta beneficiind de un dinte cornos, situat la extremitatea botului, are posibilitatea de a tăia cochilia și a ieși din ou. Dintele dispare la puțin timp după eclozare.
Dacă creștem broaștele țestoase în sezonul cald în grădină, problema se simplifică, deoarece broasca țestoasă își alege ea singură locul de depunere a ouălor. În acvariu însă este nevoie să amenajăm un loc special de nisip sau altă structură de pământ ușor afânat și pe cât posibil aranjat într-o ușoară pantă. Această pantă este necesară și pentru a crea condiții favorabile actului împerecherii, care altfel se desfășoară destul de dificil. Nisipul sau pământul care este destinat pentru depunerea ouălor trebuie să fie uscat, iar după depunerea pontei se va folosi fie un bec pentru încălzirea zonei, fie se va acoperi acest cuib cu frunze sau paie, asigurând astfel o temperatură mai constantă.
Incubația artificială După ce femela a depus ouăle, acestea se vor recolta și se vor introduce în incubatoare destinate acestui scop. La manipularea ouălor se cere grijă extremă. Se poate face incubator dintr-un mic recipient din plastic sau sticlă, care să fie dotat și cu un capac sau chiar un acvariu de dimensiuni mai mici. Se mai poate folosi o cutie din plastic în care se vor amplasa ouăle, nisip bine sterilizat, un bec de 40 W sau o rezistență electrică pentru încălzirea apei și un termometru de control.
Temperatura de incubație asigurată prin intermediul becului (aprins circa 8-9 ore pe zi) este de 28-30 grade Celsius, sau se poate monta o termorezistență electrică de 25-30 W care să asigure temperatura necesară. Placa de sticlă care acoperă acvariul asigură menținerea unei umidități relativ constante. Durata timpului de incubație este de 60-100 de zile și dependentă atât de specie, cât și de condițiile asigurate în incubator. Din momentul începerii ecloziunii și până la părăsirea oului, trec de la câteva ore la 2-3 zile.
Manipularea. Broasca țestoasă de talie mică se  ține cu o mână de dedesubt, la mijlocul plastronului, iar cu degetul mare pe carapace, pentru a evita eventualele zgârieturi provocate de ghearele membrelor sau chiar mușcături. Pentru una de talie mijlocie se vor utiliza ambele mâini, dar contactul se va face tot la mijlocul plastronului și al carapacei. Atenție, nu se va pune niciodată broasca țestoasă pe spate, deoarece există pericolul asfixierii animalului.
Fotolia
Aprecierea stării de sănătate și a conformației corecte a broaștei țestoase sunt condiții obligatorii pe care trebuie să le avem în vedere la achiziționarea unei broaște țestoase. La cele terestre plastronul să nu atingă solul, deoarece în caz contrar este vorba despre un animal slăbit, debil, degenerat sau bolnav.
Nu achiziționați exemplare care plutesc în derivă la suprafața apei, care prezintă răni sau au un mers dezechilibrat lateral, ori pielea mată și pronunțat cutată.
Nu cumpărați țestoase cu urme de diaree, care au cavitățile nazale înfundate, gâtul întins și gura permanent deschisă.
Transportul să se facă în cutii de plastic, carton, polistiren, tapetate cu câlți, cu dimensiuni apropiate de cele ale broaștelor, pentru a nu se accidenta. Atenție însă la asigurarea aerului, care se va distribui prin orificiile decupate în capacul cutiei. Se mai pot transporta și în interiorul unei șosete sau într-un sac de pânză, cu mărimi ce depind de dimensiunea animalului.
În timpul concediului de odihnă, broaștele țestoase se pot lăsa acasă fără hrană timp de până la 1 lună, cu condiția scăderii temperaturii cu câteva grade, pentru a diminua activitatea metabolică și deci apetitul și consumul de hrană.
Pentru a evita evadările (frecvente la această specie), se vor lua măsuri de protecție ce constau în împrejmuiri cu înălțimi care să nu permită escaladarea, iar pereții terariilor vor fi prevăzuți cu margini de protecție.
Evitați curenții de aer care aduc prejudicii sănătății broaștelor țestoase, îndeosebi când sunt asociați și cu o temperatură scăzută. Temperatura din terarii se reduce cu 2-6 grade Celsius (26-32 grade Celsius ziua și 24-26 noaptea), asemănător cu variația temperaturii în cadrul natural.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

 1. Buna seara,am o intrebare si as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta. Cred ca broscuta mea a intrat in hibernare fara sa vreau.Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa incerc sa ii asigur conditiile pentru hibernare sau sa incerc sa o trezesc ? Mentionez ca broscuta are o varsta de 10 luni si de doua zile nu mai e activa,abia daca se atinge de mancare si doarme incontinu.

 2. stefania ionescu

  Am doua broscute de acvariu, de circa 6 luni, care au fost foarte mici .Au mai crscut , una are cam 7 cm si una 5 cm dar nu stiu cum sa le pregatesc pentru hibernare. Au stat numai in acvariu , dar au niste pietre in acvariu si de multe ori stau pe acestea, afara din apa.
  Au avut mereu in apa un incalzitor de acvariu programat la temperatura de 29 grade. Ce sa fac acum cu ele pe perioada de iarna.?
  Multumesc foarte mult daca puteti sa-mi dati citeva detalii, tin la ele si nu vreau sa le pierd.
  Numai bine va doresc.
  Stefania Ionescu

 3. am o broasca testoasa cu capac matura.Am procurato in aceasta vara. Traieste in curte in mod natural. Intrebarea mea este , daca trebuie sai amenajez eu locul de hibernare si cum, sau si-l faceea?

 4. buna vreau si eu un sfat o doamna mia dat o broasca testoasa de vreo 4-5 ani pt o zi ea nu sia mai facut nevoile si mie cam frica ca o am de o saptamanade zile, si mie frica sa se intample cava cu ea

Leave A Reply