Bougainvillea și plumbago au nevoie de fertilizare

1
Foto: Maria Moldovan
Maria Moldovan, Sighetul-Marmației, jud. Maramureș
Dragă Practic-Idei,
Vă mulțumesc pentru premiul acordat în nr. 7/2010, pag. 92. Vă scriu despre două plante dragi mie.
Bougainvillea sau floarea de hârtie cum se spune pe la noi este din Brazilia. Mi-o doream foarte mult, iar în urmă cu 4 ani am găsit-o într-o florărie, la un preț destul de ridicat. Iarna necesită o perioadă de repaus, îi cad toate frunzele, se udă foarte puțin, cât să nu se usuce rădăcinile, o dată la 20 zile. Are o perioadă de înflorire mai-octombrie, iar după ce se trec florile se taie lăstari la jumătate de unde au înflorit. Pământul se schimbă primăvara o dată la doi ani, iar ghiveciul nu trebuie să fie prea mare, deoarece îi place să fie rădăcinile mai înghesuite. Îngrășămintele se pun în perioada martie-septembrie. Eu folosesc Vita-Flora sau Substral pentru plante cu flori. Se pune un capac de soluție lichidă la 2 l apă după ce pământul din ghiveci s-a udat. Sunt multe culori de Bongainvillea: mov, alb, roz, roșu. Este o plantă foarte rezistentă la boli, vara se pulverizează apă pe frunze, când e căldură mare, peste 30 grade Celsius.
Plumbago sau floarea dragostei este o plantă foarte rezistentă. Iarna are repaus, se udă foarte puțin (la 10 grade Celsius) pierde frunzele și rămân tulpinile. Pe a mea am dirijat-o pe un cerc ca să nu crească prea mare. Primăvara (februarie-martie) se mută în alt ghiveci cu 2-3 cm mai mare, cu pământ de țelină, turbă și nisip. Este din Africa de Sud, nu se știe dacă este o plantă cățărătoare sau arbust, se poate forma cum vrei.
Înflorește în perioada mai-septembrie în ciorchini de flori de culoare albastru de azur. Florile sunt tare frumoase, ca niște steluțe. Se fertilizează în aprilie-septembrie, eu i-am pus Vita-Flora lichid, un căpăcel de soluție la 2 l apă, de 2 ori pe lună. Sunt și alte culori, dar pe aici am văzut doar albastru de azur. Se înmulțește din butași de călcâi primăvara sau vara, să fie 25 grade Celsius, puși în seră cu hormoni-rizogeni.
Dacă cineva dintre iubitoarele de flori are Canna indica (alb și roz) vreau fie la schimb, fie contra cost și îmi poate scrie pe adresa: str. Bogdan-Vodă, bl. 5A, ap. 3, et. 1, Sighetul-Marmației, jud. Maramureș. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Bougainvillea floarea de hartie | Revista Practic idei

Leave A Reply