Am făcut botoşi cu frunze croşetate

0
Carmen Popa
Carmen Popa
Carmen Popa, Buzău
Dragă redacţie,
De-a lungul timpului, am văzut în paginile revistei Practic Idei tot felul de modele de botoşi de casă, lucraţi de mâinile harnice ale cititoarelor. Pentru că încă n-am întâlnit un model precum cel pe care eu îl lucrez, vi-l prezint. Se lucrează repede, uşor şi este foarte plăcut prin frunzele din vârf.
Aşadar, avem nevoie de 2 gheme de culori diferite şi andrele. Vom pune 21 de ochiuri şi vom lucra „ciorăpeşte” (pe dos) 12 cm, cu o singură culoare. Modelul frunzelor se pune pe dosul lucrului. Lucrăm 10 ochiuri, folosind culoarea cu care am început, apoi 10 ochiuri le lucrăm cu cea de-a doua culoare şi un ochi rămâne nelucrat. Întoarcem lucru şi lucrăm pe faţa acestuia 10 ochiuri cu o culoare şi 10 cu cealaltă culoare. Pe dosul lucrului, facem 9 ochiuri din culoarea de fond (cea cu care am început lucrul), 9 ochiuri cu o culoare pe care o folosim pentru frunze şi întoarcem lucrul imediat pe faţă. Rămân 3 ochiuri nelucrate pe una din andrele: 2 ochiuri din culoarea frunzei şi 10 din ochiuri şi creştem un ochi, totul pe dosul lucrului.
Vom lucra în acest fel până vom ajunge la 4 ochiuri din culoarea de fond şi 3 ochiuri din culoarea de frunze. La un moment dat, vom lucra un rând dus-întors, cu firul de lână din culoarea de fond şi vom pune modelul frunzei tot pe dosul lucrului. De data aceasta vom începe frunza cu cele 3 ochiuri rămase de la cea precedentă şi 4 ochiuri din culoarea de fond. Acum vom creşte 2 ochiuri şi vom scădea unul până vom ajunge la 10 ochiuri de fond şi 10 ochiuri de frunză. Urmează un rând de fond dus-întors şi pe dos vom lucra după explicaţiile de la prima. Terminăm apoi cu cei 12 cm de lucru ca la început.
Se pot combina orice fel de culori, fiecare după cum doreşte. Eu le-am lucrat prietenelor mele de Mărţişor aceşti botoşi, cu alb şi roşu. Au avut mare trecere şi au fost folosiţi cu plăcere. Pare complicat modelul, dar cu atenţie se poate realiza. Vă doresc succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply